Maandag 9 juni, de dag van Hoep Holland Hoep

kampeerzaken.nlTotaal voetbal in optima forma. Mark wist het na een uurtje voetbal zeker: het spel van het Nederlands Elftal tegen de Italianen naderde de perfectie. Oranje rolt de wereldkampioen op met 3-0 en ongeloof overheerst. Wat een wedstrijd, wat een dag! Caravana Laranja was er bij.
 
Rond half elf verzamelen de fans van de Oranjecamping zich bij de ingang. Al trommelend op de ’trom-petten’ trekt het oranjelint door de Zwitserse bergdorpjes en -weides. De plaatselijke bevolking is met stomheid geslagen en kan alleen maar "hoep Holland hoep" stamelen. Na een wandeling van een kleine drie kilometer wordt de reis per trein voortgezet. Het is allemaal perfect georganiseerd. In Bern verzamelen zich tienduizenden Oranjesupporters en de statige Zwitserse hoofdstad is voor even Nederlands grondgebied. De ijdele tifosi weet zich geen raad met deze Nederlandse overheersing.
De Laranja’s zwerven van plein naar plein en komen aan het eind van de middag tot rust in het stadspark. Het bier vloeit rijkelijk en de bratwurst smaakt goed. Rond etenstijd vertoeven dé aanhangers op een gezellig pleintje en wanen zich niet veel later in Klein-Zwitserland. De caravanbewoners belandden namelijk op het vrijgezellenfeest van Reinout Oerlemans. Wat wil het toeval; de televisiemaker is in het gezelschap van bijna de voltallige ploeg die eind jaren tachtig verloor op het toernooi van de Stichtse van onze Marcel. De heren weten zich het te herinneren en eren Marcel twintig jaar na dato. Oerlemans probeert ons vervolgens te charteren voor een televisieprogramma over een oranje caravan, maar wij melden Arnie dat internet toch echt de toekomst heeft.
Rond half negen ontvlucht Caravana de drukte en volgt het de wedstrijd met een handjevol Zwitsers, Italianen en Hollanders op de Schauplatzgasse in Bern. Op het kleine terras wordt het biertje keurig geserveerd. Op de Bundesplatz, een paar honderd meter verder op, vliegt het bier door de lucht. Alles klopt en niet alleen op het terras. Oranje speelt een weergaloze wedstrijd. We scoren een vals doelpunt, maken van halve kansen doelpunten en counteren Italiaans doeltreffend. Kort voor middernacht stroomt Bern leeg en Caravana Laranja zingt zich een weg naar de trein. Het toernooi is nu echt begonnen en Oranje lijkt mee te gaan doen om de hoofdprijs. Het worden nog mooie weken.

Like dit artikel
Tweet dit artikel