Vrijdag 13 juni, dé dag van Adieu Les Bleus

kampeerzaken.nlAdieu Les Bleus was het Nederlandse antwoord op het Franse strijdlied Allez Les Bleus. Al waren de Oranjesupporters nog zo zelfverzekerd, niemand kon vermoeden dat we aan het eind van een prachtige dag de Franse haantjes met de cijfers 4-1 konden uitzwaaien. Uit betrouwbare bron weten wij dat men in Brazilië weer spreekt van ‘Laranja Méchanica’ en langzamerhand rijst de vraag: wie stopt de Oranje machine?
 Als ’s ochtends de Oranjecamping in optocht naar het station van Interlaken marcheert, richt Marcel de caravan in als zijn stadion voor de dag. De treinreis, door een modeltreintjeslandschap, brengt Ivar, Mark, Mikel en Arno tot in hartje Bern. Door de stad zwerven een paar plukjes Fransen. Bern is vooral oranje. De vraag is niet langer of Bern van ons is, maar of Bern ooit weer Zwitsers wordt. Caravana flaneert door het mooie Bern en komt al zingend goed in de stemming op het Oranjeplein. Het zal ongetwijfeld zo zijn dat je chauvinistischer wordt als je tussen 60.000 landgenoten in het buitenland staat, maar deze dagen is het fantastisch om Nederlander te zijn. Het is één groot Oranjefeest en we stelen de harten van op z’n minst alle Zwitsers.
Rond half zes trekken 10.000 fans naar het stadion. De stoet komt aanvankelijk maar moeilijk op gang want Bern is massaal uitgelopen. Helikopters cirkelen boven de oranjeparade en onderweg worden Franse, Duitse en Italiaanse voorbijgangers en masse toegezongen. Zwitserse kinderen langs het parcours krijgen sjaals of trompetten omgehangen en gaan als supporter naar huis.
In het moderne stadion van Young Boys komt Nederland vroeg op voorsprong maar is het daarna ‘billen knijpen’ voor de fans. Na rust neemt de wedstrijd een verrassende wending en scoort Oranje schitterende goals aan "onze kant van het stadion". De overwinning is wellicht geflatteerd en gelukkig maar staat wel: 7-1 tegen de wereldkampioen en de vice-wereldkampioen. Oranje speelt ontzettend doeltreffend en beschikt over ongeëvenaarde individuele kwaliteiten. Bij de doelpunten van Robben en Sneijder zijn de "ooh’s en aah’s" niet van de lucht. Veel landgenoten slaan hun handen vol ongeloof voor de mond. Zo ook Caravana Laranja. Het is onbeschrijflijk om dit mee te maken.
We genieten na in het stadion, op het perron en in de trein en sluiten de avond in stijl af in de feesttent op de Oranjecamping. Gelukkig is Marcel daar ook weer bij. Een dag als deze zou eigenlijk oneindig moeten zijn…

Like dit artikel
Tweet dit artikel