Aanbieder van satelliettelevisie Joyne failliet verklaard

Joyne failliet verklaard

Aanbieder van satelliettelevisie Joyne failliet verklaard

Joyne, het bedrijf dat in 2017 als tweede aanbieder van satelliettelevisie op de markt kwam, is afgelopen vrijdag failliet verklaard door de rechtbank. Voorlopig gaan de activiteiten nog door maar de toekomst is onzeker.

Met name omdat het faillissement niet door de aandeelhouders of Joyne is aangevraagd, maar door Eutelsat. Eutelsat is de leverancier van de satellietruimte waarop Joyne uitzendt en langdurige contracten heeft lopen. Voor Joyne is Eutelsat de grootste kostenpost.

Vooral zakelijke abonnementen

Joyne richt zich net als concurrent Canal Digitaal en TV Vlaanderen niet alleen op recreatieve gebruikers maar ook op gebruikers thuis. Ook was Joyne actief als leverancier voor satelliettelevisie bij grootverbruikers zoals de horeca, zorgcentra en recreatieparken. Daarom verkoopt Joyne naast prepaid televisie ook veel jaarabonnementen en pakketten. Joyne, dat met een kleine organisatie werkte, besteedde zaken als sales en klantenservice grotendeels uit. Naar eigen zeggen omvat het klantenbestand van de aanbieder enkele tientallen duizenden klanten. Het overgrote deel van de omzet komt uit het zakelijke segment.

Activiteiten voorlopig voortgezet

Sinds de uitspraak van het faillissement is de curator verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en continuïteit van Joyne. Ook moet hij kijken of er potentiële overnamekandidaten voor Joyne (of de activiteiten) zijn. Vanwege het faillissement zijn alle contracten nietig geworden. Klanten hoeven Joyne (tot nader order) niet meer te betalen. Ondanks het faillissement worden de activiteiten van Joyne – kennelijk met instemming van leverancier Eutelsat – voorlopig nog voortgezet.

Like dit artikel
Tweet dit artikel