Aantal caravans en campers in Nederland nadert de 600.000

Aantal caravans en campers in Nederland nadert de 600.000

Aantal caravans en campers in Nederland nadert de 600.000

Volgens de laatste cijfers van Bovag, KCI en RDC is het aantal campers en caravans in Nederland opnieuw gestegen. Het aantal campers is de afgelopen tien jaar zelfs verdubbeld.

Ook bij de registraties van nieuwe caravans is een behoorlijke stijging te zien. Daardoor is er in Nederland nu een recordaantal campers en caravans geregistreerd. Men verwacht dat er binnen enkele maanden 600.000 caravans en campers in Nederland zijn geregistreerd.

Bestedingen stijgen

Dat zijn hoopvolle cijfers, zo rond de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, die afgelopen weekend de deuren sloot. Naast de cijfers van Bovag, KCI en RDC zijn er onlangs ook de resultaten van een onderzoek van FMI (Future Market Insight) gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de bestedingen in de wereldwijde markt van recreatievoertuigen en kampeerspullen in ieder geval tot 2030 zal blijven stijgen. Daarover zullen we later nog het een en ander schrijven.

Na jarenlange daling toch weer meer caravans

Dat de stijging van het aantal campers nog steeds door blijft gaan, is erg voorspelbaar. Maar dat ook het aantal caravan stijgt, was misschien niet helemaal de verwachting. Er was de laatste jaren natuurlijk een flinke run op zowel nieuwe als gebruikte caravans. Maar dat was grotendeels omdat mensen vanwege de coronapandemie op zoek waren naar alternatieven.

Registraties caravans t/m 9/22Er werden in de eerste drie kwartalen van dit jaar 7.093 nieuwe caravans geregistreerd. Dat aantal is bijna 10 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar toen was er sprake van een absoluut record. Het aantal nieuwe registraties van de eerste negen maanden van dit jaar is het op een na hoogste aantal sinds 2011. Daar is dus niets mis mee, allesbehalve zelfs. Bovendien kan het zijn dat de stijging van dit hoger zou zijn geweest, als de fabrikanten niet te kampen zouden hebben met steeds langere levertijden.

Hoewel het totale aantal geregistreerde caravans in Nederland jarenlang een daling vertoonde, is er sinds afgelopen jaar een stijging ingezet die dus nog steeds voortduurt. Per 1 oktober telde Nederland bijna 418.000 caravans.

Bij de gebruikte caravans zien we dat er tot en met september 12.331 gebruikte caravans zijn verkocht. Ook hier is sprake van een geringe daling (ruim 5 procent) ten opzichte van de eerste drie kwartalen van vorig jaar geleden. Evengoed mochten we dit jaar het op een na hoogste aantal sinds 2012 noteren.

Aflevering nieuwe campers onder druk door leveringsproblemen

De laatste gegevens van Bovag, KCI en RDC geven aan dat het aantal campers in Nederland opnieuw tot een recordhoogte is gestegen. Er zijn in ons land nu 170.624 campers geregistreerd, waardoor het aantal dit jaar met ruim 10.000 is gestegen. Vergeleken met 10 jaar geleden is het aantal campers zelfs verdubbeld.

Registraties caravans t/m 9/22Er werden in Nederland in de eerste 3 kwartalen van dit jaar 1.955 nieuwe campers geregistreerd. Dat is een daling van 29,8 procent vergeleken met de eerste drie kwartalen vorig jaar. Maar 2021 was een absoluut recordjaar. Dit jaar heeft de camperindustrie – net als in de auto-industrie – te kampen met leveringsproblemen. Als gevolg van grote tekorten aan materialen – en dat zijn niet alleen computerchips – staan de levertijden flink onder druk.

Bij de gebruikte campers zien we dat er in de eerste 9 maanden van dit jaar ongeveer net zo veel zijn verkocht als in dezelfde periode vorig jaar. De dealers leverden 13.359  campers af, 105 stuks minder af dan in de eerste 9 maanden van 2012. Toen was er extra veel vraag vanwege de coronapandemie. Dit jaar bestaat de kans dat er extra veel vraag naar gebruikte campers is omdat de levertijden voor nieuwe campers steeds verder oplopen. Maar de stijging is evengoed een verschijnsel over de lange termijn. De verkoop van gebruikte campers bij de vakhandel is de afgelopen 5 jaar verdubbeld, en als we kijken naar 10 jaar zelfs verdrievoudigd.

Invloeden coronapandemie

Leo Diepemaat (voorzitter van de KCI – Kampeer en Caravan Industrie) denkt dat de stijgende populariteit van kamperen nog wel een tijd doorzet: ,,Van tent tot luxe camper, met of zonder eigen sanitair: de kampeerproducten voorzien in een grote behoefte. Iedereen lijkt het kamperen te hebben (her)ontdekt en we zien ook weer steeds meer gezinnen met jonge kinderen die kiezen voor een eigen caravan, camper of vouwwagen.”

Rolf Reinders (voorzitter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven) denkt dat de wereldwijde coronamaatregelen ook van invloed zijn geweest: ,,Sinds de uitbraak van de pandemie zien we een grote interesse in kampeervakanties. Vliegreizen waren lange tijd maar beperkt mogelijk en vakantiegangers waren – en zijn nog steeds – op zoek naar manieren om in een eigen ‘bubbel’ op reis te kunnen.”

 

Like dit artikel
Tweet dit artikel