Aantal overnachtingen op Natuurkampeerterreinen ook in 2014 gestegen

natuurkampeerterrein

Natuurkampeerterreinen: kamperen midden in de natuur

NIEUWEGEIN – Het kamperen op de Natuurkampeerterreinen bleek ook in 2014 weer populairder te zijn geworden. De Stichting De Groene Koepel maakte namelijk bekend dat het gemiddeld aantal overnachtingen per kampeerplek ongeveer 3% is gestegen ten opzichte van 2013.

Ook de verkoop van de Natuurkampeerkaart, die je nodig hebt om te kunnen kamperen op de Natuurkampeerterreinen, is gestegen, er werden in 2014 ruim 2700 exemplaren meer van verkocht dan in het voorgaande jaar.

Marieken Nieuwdorp, directeur van Stichting De Groene Koepel over deze ontwikkelingen: ‘Jarenlang schommelde de verkoop van de Natuurkampeerkaart en Het Groene Boekje tussen de 45.000 en de 47.000 exemplaren. Vorig jaar bleven we nog maar net onder de 50.000 exemplaren. Het is dus niet alleen zo dat houders van de kaart meer zijn gaan kamperen, maar ook dat er meer natuurkampeerders bij zijn gekomen.’

Grote stijging in 2013

Het gemiddeld aantal overnachtingen was ook in 2013 gestegen, toen zelfs met ruim 12% ten opzichte van 2012. ‘Dit was een opmerkelijke groei in een dalende kampeermarkt,e n we zijn blij dat het niet een toevallig piekmoment van een jaar was. Het toeristisch kamperen is voor een groot deel afhankelijk van het weer, maar los daarvan zien we de laatste jaren dat meer mensen geïnteresseerd zijn in het verblijven in de natuur. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de steeds drukkere levensstijlen die we onszelf aanmeten. Op vakantie willen mensen daar echt even los van komen. De natuur werkt heel goed daarbij’, zegt Marieken Nieuwdorp.

132 Natuurkampeerterreinen

Op dit moment zijn er 132 Natuurkampeerterreinen in Nederland, waar men toeristisch kan kamperen, midden in de natuur. Geen kantines, zwemparadijzen of geen stacaravans, kantines of zwemparadijzen, maar wel prima sanitair en de nodige voorzieningen voor fietsers en wandelaars, zoals picknicktafels en slechtweeraccommodaties. Bovendien zijn er ruime plekken om de tent, caravan of kleine camper neer te zetten. Jaarlijks wordt er gecontroleerd of de terreinen nog voldoen aan de richtlijnen voor erkende Natuurkampeerterreinen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel