Aantal overnachtingsplekken voor camperaars vorig jaar flink gegroeid

Overnachtingsplekken voor campers in Nederland

Aantal overnachtingsplekken voor campers is fors gestegen

Het aantal Nederlandse camperlocaties is vorig jaar behoorlijk gegroeid. Dit meldt de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). De stijging is fors te noemen, het aantal Nederlandse camperlocaties steeg met maar liefst 21 procent.

Het bovenstaande blijkt uit een analyse van de cijfers van camperplaatsenplatform Campercontact van de NKC. Camperaars kunnen in Nederland met hun camper nu terecht op in totaal 2.244 locaties. Vorig jaar waren er nog aanzienlijk minder dan 2.000 locaties.

Nog steeds sprake van een tekort aan camperplaatsen

Het aantal camperlocaties is afgelopen jaar dus flink gestegen. Maar er is volgens de NKC voor de camperaars nog steeds een tekort aan overnachtingsplekken in Nederland. NKC-directeur Stan Stolwerk vertelt: “Het aantal campers in Nederland groeit ook hard. Om voor camperaars uit binnen- en buitenland voldoende overnachtingsplekken te kunnen bieden, is ook een stevige groei nodig in het aantal camperplaatsen. Nederland schiet momenteel echt tekort in het gastvrij faciliteren van deze toeristisch belangrijke doelgroep.” De NKC blijf zich daarom met Projectbureau Camperplaatsen intensief inzetten voor het ontwikkelen van nieuwe camperlocaties in Nederland.

Onderscheid in soorten locaties

overnachtingsplekken voor campersOm duidelijk te maken welke soorten locaties er allemaal zijn, heeft Campercontact onderscheid gemaakt in het soort locaties. De in totaal 2.244 camperlocaties zijn verdeeld over 1.479 campervriendelijke campings, 749 specifiek voor campers ingerichte plaatsen alsmede 16 serviceplaatsen. De specifieke camperplaatsen kunnen camperplaatsen bij een boerderij zijn (met on zonder voorzieningen) maar ook een simpele parkeerplek in of bij een stad, zoals op deze foto.

Gelderland heeft meeste camperlocaties

De provincie Gelderland heeft de meeste camperlocaties. In deze provincie zijn maar liefst 384 overnachtingsplekken voor camperaars. De provincie Noord-Brabant staat op de tweede plaats met 368 camperlocaties. Aanzienlijk minder overnachtingsplekken zijn er in de provincies Overijssel en Friesland, met 238 en 237 locaties. De verdeling is allesbehalve gelijk, in de provincies Utrecht en Flevoland zijn er bijvoorbeeld slechts 62 en 48 overnachtingsplekken voor camperaars te vinden.

Like dit artikel
Tweet dit artikel