ACSI-enquête: hoe denken Europese kampeerders over kamperen in 2021?

ACSI-enquête over kamperen

ACSI-enquête: hoe denken Europese kampeerders over kamperen in 2021?

Zoals we al eerder deze week schreven, is het nog onduidelijk hoe het campingjaar 2021 eruit zal zien. Waar kunnen we dit jaar kamperen? Zijn we van plan om naar het buitenland te gaan of niet?

Om meer inzicht te krijgen in de kampeerplannen voor 2021, hield ACSI begin dit jaar een grote enquête waar meer dan 24.000 Europese kampeerders aan deel hebben genomen.

Van de deelnemers heeft 47% een eigen caravan en 46% een eigen camper. ACSI zette het onderzoek uit via de websites van ACSI (Eurocampings.eu en CampingCard.com), nieuwsbrieven en social media-kanalen. Tussen 29 januari en 16 februari konden op die manier kampeerders uit heel Europa aan het onderzoek meedoen.

Ondanks de lockdown is de Nederlandse kampeerder dit jaar positiever gestemd over de komende campingvakantie dan afgelopen voorjaar. Logisch, vorig jaar was corona nog helemaal nieuw. Dit jaar denken we beter in te kunnen schatten wat we deze zomer wel en niet kunnen. Maar liefst 97 % van de door ACSI ondervraagde kampeerders (dat waren er meer dan 10.000) zegt kampeerplannen te hebben. Bij voorkeur naar het zonnige zuiden.

Allemaal in mei

Veel Nederlandse kampeerders, of althans de Nederlandse kampeerders die aan het ACSI-onderzoek deelnamen, kamperen vaak in het laagseizoen. De ondervraagde Nederlandse kampeerders hebben grootse plannen. Ze willen gemiddeld zo’n 54 nachten op een camping doorbrengen. Dat zijn omgerekend ruim zeven weken. Kampeerliefhebbers met kinderen hebben gemiddeld dertig dagen kampeervakantie in gedachten. Zij gaan bij voorkeur in mei, juli en augustus op vakantie. De kampeerders zonder kinderen gaan het liefst in mei, juni en september kamperen. Beide groepen kamperen dus graag in mei, zodat het dan wel eens druk kan worden op de Nederlandse campings. Gezien de huidige coronamaatregelen mogen we tot en met medio mei immers alleen in Nederland kamperen.

Meer naar het buitenland, Frankrijk favoriet

De Top 3 kampeerbestemmingen van 2021 zijn Nederland, Frankrijk en Duitsland. Kamperen in eigen land blijft – al of niet vanwege de coronamaatregelen – onverminderd populair. Maar Frankrijk blijkt dit jaar enorm in trek te zijn. Vorig voorjaar gaf 26% van de ondervraagden aan naar Frankijk te willen gaan. Dit jaar is dat maar liefst 43% van de ondervraagden. Vergelijkbare verschillen zijn er ook Spanje (8% in 2020, en 19% in 2021) en Italië (5% in 2020, en 15% in 2021). Dit jaar geeft slechts 15,8% van de Nederlandse kampeerliefhebbers aan alleen in Nederland te gaan kamperen.

De infographic van het ACSI-onderzoek is hier te bekijken/downloaden.

Foto: ACSI

Like dit artikel
Tweet dit artikel