Onderzoek ACSI: Kampeerders trekken er weer op uit, maar iets minder vaak dan vorig jaar

Onderzoek van ACSI over vakantieplannen 2024

ACSI: Kampeerders trekken er weer op uit, maar iets minder vaak dan vorig jaar

De lente is al bijna voorbij. De eerste lange weekenden hebben we goed en minder goed weer gehad en de voorpret voor de zomervakantie begint langzaam toe te nemen. Voor veel kampeerders is het plannen van de volgende kampeervakantie een vast onderdeel van die voorpret. Waar gaat de reis dit jaar heen? Hoeveel nachten blijven we weg? En waarmee en met wie gaan we op pad?

De Europese kampeerder kijkt weer uit naar de vakantie. Na een paar onzekere jaren door de pandemie, zijn kampeerders weer volop vakantieplannen aan het maken. Uit een onderzoek van ACSI blijkt dat Europese kampeerders zonder kinderen gemiddeld vijf keer op kampeervakantie willen gaan in 2024, een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Voor gezinnen met kinderen ligt dit gemiddelde op vier keer.

Onderzoek van ACSI biedt interessante inzichten over vakantieplannen

Om inzicht te krijgen in de kampeerplannen van Nederlandse en Europese kampeerders voor 2024, heeft ACSI een grootschalig onderzoek uitgevoerd. De resultaten bieden interessante inzichten in de trends en ontwikkelingen op de kampeermarkt. Zo blijkt dat Europese kampeerders van plan zijn om vaker op pad te gaan dan voorgaande jaren, terwijl Nederlandse kampeerders juist een lichte daling laten zien. Ook zijn er opvallende verschillen te zien in de populariteit van bepaalde bestemmingen en kampeerperiodes.

Meer nachten kamperen, maar minder vakanties voor Nederlanders

Hoewel het aantal kampeervakanties voor Nederlandse kampeerders licht is gedaald in vergelijking met voorgaande jaren, zijn ze wel van plan om langer op vakantie te gaan. Gemiddeld gaan Nederlandse kampeerders zonder kinderen 60 dagen op pad, verdeeld over vier vakanties. Gezinnen met kinderen plannen gemiddeld drie kampeervakanties van in totaal 28 dagen.

Frankrijk, Duitsland en eigen land favoriet, maar Zuid-Europa lonkt

Frankrijk blijft de onbetwiste favoriet onder Nederlandse kampeerders, gevolgd door Nederland zelf en Duitsland. Voor gezinnen met kinderen is de aantrekkingskracht van Frankrijk nog groter. Opvallend is dat Nederland als bestemming voor gezinnen met kinderen iets aan populariteit heeft ingeboet. Bij kampeerders zonder kinderen zien we een lichte stijging in de populariteit van Duitsland.

Europese kampeerders in het algemeen zijn ook nog steeds dol op Frankrijk, Duitsland en Nederland, maar de interesse in Zuid-Europese landen zoals Italië, Spanje, Oostenrijk en Kroatië groeit. Vooral gezinnen met kinderen lijken vaker voor een zonnige bestemming te kiezen.

Camper in Europa populairder dan caravan

Onderzoek van ACSI over vakantieplannen 2024

Camper in Europa populairder dan caravan

Een andere interessante trend is de toenemende populariteit van campers. Nederland is nog steeds een ‘caravanland’: van de Nederlandse kampeerders heeft 24% een eigen camper, tegenover 64% met een caravan.

Dit in tegenstelling tot het gemiddelde in Europa, waar 54% van de kampeerders een camper bezit, tegenover 38% caravanbezitters.

Kampeerseizoen in volle gang

De zomermaanden zijn traditioneel het populairst om te kamperen, met juli en augustus als absolute hoogtepunt. Maar ook in het voor- en naseizoen trekken steeds meer kampeerders eropuit. Vooral gezinnen met kinderen kiezen volgens het onderzoek steeds vaker voor een vakantie in het hoogseizoen, terwijl kampeerders zonder kinderen vaker buiten de schoolvakanties gaan.

Kortom, het kampeerseizoen 2024 belooft een mooi seizoen te worden voor de Europese kampeersector. Met een toenemende vraag naar kampeervakanties en een groeiende interesse in Zuid-Europese bestemmingen, is er voor ieder wat wils. Of je nu houdt van zon, zee en strand, of liever de rust en ruimte van de natuur opzoekt, er is altijd wel een camping of camperplaats die bij jouw wensen past.

 

Like dit artikel
Tweet dit artikel