ACSI onderzoek over vakantieplannen kampeerders

kamperen Nederland 2020 corona-crisis

ACSI onderzoekt vakantieplannen kampeerders

Zoals bekend, heeft de coronacrisis nogal wat invloed op de plannen van de kampeerders. Daarom heeft ook ACSI een onderzoek gehouden, en wel onder meer dan 10.000 Europese kampeerders.

Kampeerders uit heel Europa konden tussen 10 april en 1 mei aan het onderzoek deelnemen. Net als uit het onderzoek van de BOVAG blijkt dat kamperen in eigen land populairder is geworden. Maar niet alleen dat. Veel kampeerders die een campingvakantie hebben geannuleerd willen (later) dit jaar alsnog op vakantie gaan.

De ACSI stelde de kampeerders kort samengevat de volgende vragen:

  • 1) Wil je nog gaan kamperen in 2020?
  • 2) Wanneer wil je dit jaar gaan kamperen?
  • 3) Waar wil je dit jaar gaan kamperen?
  • 4) Wat vind je van het Corona-voucher?

Onderstaand geven we een samenvatting van de resultaten van de Nederlandse respondenten. De complete onderzoeksresultaten kun je hier downloaden.

1) Wil je nog gaan kamperen?

Deze vraag had twee groepen respondenten: mensen die al geboekt hadden maar die boeken hebben geannuleerd, en mensen die niet geboekt hadden:

Boeking geannuleerd, maar toch nog op vakantie

Van de kampeerders heeft of had 37% een of meerdere campings geboekt voor 2020. Ongeveer een kwart van deze kampeerders (26%) heeft de boeking geannuleerd. Maar bijna 65% van hen geeft aan dat ze dit jaar alsnog willen kamperen. Een klein deel (7%) gaat dit jaar helemaal niet meer kamperen.

Niet geboekt, andere plannen

Het overgrote deel van de kampeerders die niet hebben geboekt maar wel vakantieplannen hadden, is nog van om op vakantie te gaan. Slechts 9% geeft aan dat ze afzien van hun vakantieplannen en dit niet meer op vakantie gaan,

2) Wanneer wil je gaan kamperen?

De meeste respondenten – waarbij we niet moeten vergeten dat kampeerders de diensten van de ACSI vooral gebruiken vanwege de korting op de overnachtingstarieven in het voor/naseizoen – wilden in eerste instantie vooral in mei en juni op vakantie. Dat is nu verschoven naar het eind van de zomer en het najaar: augustus, september en oktober.

3) Waar wil je gaan kamperen?

Het is geen verrassing dat kamperen in eigen land populairder is geworden.

4) Wat vind je van het Corona-voucher?

Het zogenaamde Corona-voucher, waarbij reisorganisaties en campings in plaats van een terugbetaling een reisvoucher aanbieden als de vakantie niet kan doorgaan, is overwegend positief ontvangen. In het onderzoek vroeg de ACSI of de boekers het eens zijn met de stelling ‘Ik heb er begrip voor als een camping mij, gezien deze uitzonderlijke situatie, een voucher aanbiedt voor de (aan)betaling i.p.v. een terugbetaling.’ Zo’n 63% is het (helemaal) eens met de stelling. Slechts 16% is het (helemaal) met de stelling oneens.

Foto: © Kitty TerwolbeckCC2.0

Like dit artikel
Tweet dit artikel