Adria Mobil wordt waarschijnlijk verkocht

Adria Mobil fabriek

Het is waarschijnlijk niet de vraag of Adria Mobil verkocht zal worden, maar wanneer en aan wie.

ZOETERMEER – Het bedrijf Adria Mobil, dat wij kennen als producent van caravans en campers van het merk Adria, werd in 1965 opgericht in het toenmalige Joegoslavië. Het begon als staatsbedrijf en specialiseerde zich toen in caravans in het laagste prijssegment.

Daarmee vestigde het bedrijf een prima reputatie, die het later nog verder uit kon bouwen toen het zich onder leiding van Sonja Gole ontwikkelde tot een groot en succesvol merk dat niet alleen in de onderste prijsregionen actief was, maar ook een goede marktpositie in de hogere prijssegmenten veroverde. Adria heeft in Europa zowel bij de caravans als campers een marktaandeel van ongeveer 6%.

Schuldenlast van holding

Adria Mobil is voor 99,7 % eigendom van de Sloveense frima ACH. Dat bedrijf is ook de Sloveense importeur van Mercedes Benz en is in Kroatië en Bosnië-Hercegovina ook actief in de toeristische sector met Union Hotels, alsmede in de financiële en vastgoedbranche. Helaas is de schuldenlast van ACH de laatste jaren opgelopen. Om die schuldenlast te verminderen wil ACH gaan herstructureren en in verband daarmee ook Adria Mobil verkopen.

Goede resultaten

Adria Mobil heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling meegemaakt en prima resultaten behaald. Daarom heeft de bedrijfleidster Sonja Gole geprobeerd om de verkoop te verhinderen. Ze heeft zelfs geprobeerd om met de hulp van het Zweedse Kabe, waarmee het bedrijf nauwe contacten heeft, voldoende aandelen te verkrijgen en zo de verkoop van Adria Mobil tegen te gaan. Dat is niet gelukt.

Merknaam en standplaats blijven gehandhaafd

Inmiddels heeft het management van Adria Mobil, na anderhalf jaar juridisch getouwtrek, een overeenstemming met de ondernemingsraad van Adria bereikt. Er is ondermeer vastgelegd dat de voertuigen ook in de toekomst in de huidige standplaats Novo Mesto worden geproduceerd en dat de merknaam behouden blijft.

Continuïteit gewaarborgd

Er behoeven dus geen twijfels over de continuïteit te zijn. Inmiddels schijnen er een dozijn biedingen te zijn uitgebracht, ondermeer uit Duitsland en Frankrijk. Het is waarschijnlijk dus niet de vraag of Adria Mobil verkocht zal worden, maar wanneer en aan wie. Er zal naar verwachting rond de jaarwisseling meer bekend worden gemaakt.

Like dit artikel
Tweet dit artikel