AL-KO Carryback: uitschuifbare kogelkoppeling voor caravans

AL-KO Carrybike fietsendrager caravan

AL-KO Carryback: uitschuifbare kogelkoppeling voor caravans

Voertuigspecialist AL-KO introduceert een nieuw, flexibel systeem om fietsendragers aan de achterzijde van caravans te monteren.

Deze wereldprimeur wordt in eerste instantie exclusief bij de Fendt Bianco Rosso 515 SG caravans toegepast. Later zal deze ongetwijfeld ook voor andere caravans beschikbaar komen maar daar is nog niets over bekend.

De Carryback is de eerste uitschuifbare kogelkoppeling voor caravans en volgens AL-KO een innovatief hoogtepunt voor kampeerders. AL-KO stelt deze oplossing in eerste instantie uitsluitend beschikbaar aan Fendt. Deze caravanfabrikant heeft in de vorm van de Fendt Bianco Rosso 515 SG een speciaal model voor de Carryback ontwikkeld met een aangepaste gewichtsverdeling. Dat geeft dus ook aan dat er niet zo snel een zogenaamde ‘after market’-uitvoering (om achteraf te monteren) van de Carryback zal komen. Het bijzondere van de Carryback is dat de drager op de kogelkoppeling kan worden gemonteerd wanneer het nodig is. Je kunt kiezen waar je de fietsendrager monteert. Tijdens de reis uiteraard aan de achterzijde van de caravan, wanneer de caravan op de camping staat kun je de drager op de trekhaak van het trekkende voertuig plaatsen.

Versterkte bodemplaat met een extra dwarsbalk

Om een stabiele verbinding van het uitschuifbare apparaat te realiseren, wordt er een versterkte bodemplaat met een extra dwarsbalk op het caravanchassis gemonteerd. Wanneer de AL-KO Carryback niet in gebruik is, kan deze gemakkelijk onder de caravan worden geschoven.

Fendt

Een conventioneel fietsendragersysteem aan de achterwand is voor Fendt caravans niet wenselijk vanwege diverse nadelen zoals dichtheid, sterkte, comfort, laadhoogte, laadhoogte, voertuigverlichting, zwaartepunt of rijdynamiek. AL-KO ging de uitdaging aan en ontwikkelde een nieuwe oplossing waarbij de drager verbonden is met het chassis en daardoor zeer stabiel en gemakkelijk te laden is.

AL-KO Carryback

De AL-KO Carryback weegt totaal, doch zonder drager, ongeveer 35 kilo. Het toegestane laadvermogen inclusief fietsendrager en fietsen bedraagt 60 kilo. In beladen toestand geven Fendt en AL-KO een maximumsnelheid van 80 km/uur op. Wanneer de Carryback niet in gebruik is mag (mits dat in dat land wettelijk is toegestaan) 100 km/uur worden gereden.

Like dit artikel
Tweet dit artikel