Het ATC anti-slingersysteem van AL-KO is dankzij een update voortaan nog sneller en veiliger. Met het vernieuwde ATC-systeem kan de veiligheid van caravans en aanhangers op het hoogste niveau worden gebracht.
Dankzij de update is het systeem vanaf begin 2021 ook geschikt om achteraf te monteren. Bovendien neemt het door de nieuwe, horizontale montage ook veel minder ruimte in beslag.
Retrofit
De belangrijkste wijziging is het feit dat het ATVC-systeem nu ook achteraf kan worden gemonteerd, wat ook wel ‘retrofitting’ heet. Het is niet duidelijk of dit alleen op een AL-KO chassis mogelijk is.
Compacter en lichter
De nieuwe horizontale installatie van het ATC-systeem neemt minder ruimte in beslag en beperkt de bodemvrijheid ook minder. Ook is het vernieuwde ATC-systeem veel lichter dan zijn voorganger. Aangezien de montageverbinding ongewijzigd blijft, kan een bestaande ATC eventueel worden vervangen door de nieuwe versie. Alleen de positie van de ATC verandert: vroeger verticaal, nu horizontaal en dus meer ruimtebesparend. Het nieuwe ATC-systeem wordt nu al geïnstalleerd door de bekende caravanfabrikanten.
Verbeterd
Om het risico op slingeren en rollen door kleine uitwijkmanoeuvres, inhaalmanoeuvres en lichte zijwind te voorkomen, heeft de AL-KO Vehicle Technology Group het AL-KO Trailer Control (ATC) systeem voor caravans en aanhangers verder ontwikkeld. Het vernieuwde systeem is sneller, gevoeliger en flexibeler te gebruiken. Met behulp van sensoren bewaakt het hoogontwikkelde systeem permanent het rijgedrag en detecteert het mogelijke slingerrisico’s nog eerder. Zodra de stuureenheid ook maar de geringste slingerbeweging detecteert, bereidt zij zich voor om in te grijpen.
De zijdelingse bewegingen worden direct op de as van de aanhanger gedetecteerd, nog voordat een elektronisch stabiliteitsprogramma (ESP) voor aanhangers in de auto deze kan registreren. Zodra de schommelingen van de voertuig-aanhangwagencombinatie de kritische grenswaarden overschrijden, wordt de aanhangwagen automatisch en zonder vertraging afgeremd. Door te remmen wordt de aanhanger als het ware weer recht in het spoor getrokken. Dit remmen gaat soepel en gelijkmatig zodat dit tijdens inhaalmanoeuvres niet tot ongewenste bijkomende risico’s leidt. De bestuurder merkt dan ook bijna niets van de correctie.