AL-KO introduceert niveauregeling voor campers

AL-KO HY4 niveauregeling

Decentrale hydraulische niveauregeing van AL-KO

ZOETERMEER – Eigenlijk kon het ook niet uitblijven. Als gerenommeerd leverancier van onderstellen van caravans en campers had AL-KO al diverse toebehoren, zoals anti-slingersystemen en dergelijke, in het programma.

Dan is de stap naar een niveauregeling voor campers natuurlijk maar heel gering. In tegenstelling tot de gebruikelijke systemen die je achteraf in kunt bouwen, is dit systeem alleen geschikt voor een AL-KO chassis.

Volgens AL-KO zelf zet het bedrijf met dit nieuwe systeem ook nieuwe maatstaven op het gebied van niveauregelingen. Het systeem werkt decentraal, en is voorlopig alleen verkrijgbaar voor een AL-KO chassis in combinatie met een Fiat Ducato X250. Dat is de Ducato van modeljaar 2008 t/m 2013. Hierdoor kunnen we dus concluderen dat de AL-KO niveauregeling ook geschikt is om achteraf op bestaande voertuigen te monteren. Wat volgens AL-KO nieuw en dus ook uniek is voor Europa, is het feit dat er gebruik wordt gemaakt van de techniek zoals die ook wordt toegepast op grote, zware Amerikaanse campers. Het achterliggende idee van die techniek is, is dat ieder van de 4 steunen van de niveauregeling is voorzien van een eigen, autonoom hydraulisch systeem.  Daarmee is het systeem een stuk eenvoudiger te monteren, want er is nu geen centraal hydraulische systeem met de bijbehorende hydraulische slangen die over de bodem naar de afzonderlijke steunen moeten worden gelegd. Dat scheelt dus de nodige bergruimte en montagetijd. De componenten worden goed beschermd door het chassis en zijn uiteraard geschikt om onder winterse, natte en vuile omstandigheden te gebruiken.

Het decentrale systeem heeft nog een voordeel: het gewicht van het systeem wordt netjes over de 2 assen verdeeld. Dat is met name bij campers tot 3500 kilo een voordeel, omdat de achteras daar al zwaar genoeg wordt belast. Bovendien zit het zwaartepunt bij een decentraal systeem zo laag mogelijk, wat de stabiliteit tten goede komt. Verder werkt het AL-KO HY4 systeem, zoals de niveauregeling heet, tijdens stilstand ook als diefstalbeveiliging.

De niveauregeling is programmeerbaar, zodat er ook standen zijn te programmeren waarbij het voertuig een beetje scheef staat dat zode tanks zo makkelijk mogelijk worden geleegd, of om het aan de persoonlijke voorkeur aan te passen. Het systeem wordt aangestuurd door een eenvoudig en intuïtief te bedienen afstandsbediening. Het HY4 systeem voor de Ducato X250 zal leverbaar zijn in voorjaar 2017. Soortgelijke versies voor andere populaire chassis volgen later.

Like dit artikel
Tweet dit artikel