Alpenkreuzer is terug!

Alpenkreuzer by Doréma

Doréma brengt Alpenkreuzer opnieuw op de markt

LEEUWARDEN – Wie vandaag op de Caravana de stand van Doréma bezocht, heeft daar mogelijk ook 3 nieuwe vouwwagens zien staan. Nieuwe vouwwagens, maar wel met oude en heel bekende namen.

Het zijn namelijk vouwwagens van het roemruchte merk Alpenkreuzer, het merk dat in Nederland tientallen jaren model stond voor dé vouwwagen. Doréma heeft het merk nieuw leven ingeblazen en laat op de Caravana de eerste prototypes zien.

Het merk Alpenkreuzer bestaat al sinds 1958. Het is opgericht door het bedrijf Eelart Kramer Sliedrecht (E.K.S.). Er zijn jaren geweest dat er duizenden Alpenkreuzers per jaar werden verkocht.

Alpenkreuzer bestaat al sinds 1958

Alpenkreuzer is één van de meest legendarische merken uit de Nederlandse vouwwagenhistorie. Het bedrijf Eelart Kramer Sliedrecht (E.K.S.) van de drie broers Jo, Eelhart en Wim Kramer werd in 1958 de Nederlandse importeur van deze vouwwagens, die vervolgens onder de merknaam Alpenkreuzer werden verkocht. Eind vorige eeuw werd het merk steeds minder populair, waarna het bedrijf in 2006 failliet ging. Gerjak, dat ook Tago vouwwagens in het assortiment had, nam de merkrechten van Alpenkreuzer uit het faillissement over. Maar ook Gerjak overleefde de crisis in de kampeerbranche niet en ging in 2012 failliet. Toen was het de beurt aan Doréma om uit het faillissement van Gerjak de rechten van Alpenkreuzer over te nemen.

Geheel nieuw ontwikkeld

Doréma ging niet over één nacht ijs en ging de bestaande Alpenkreuzer vouwwagens geheel nieuw ontwikkelen. De namen en de basisontwerpen zijn gebleven, maar dat is ook alles. De tenten worden uiteraard door Doréma zelf gemaakt en de onderstellen komen voortaan niet meer bij Stema vandaan, maar worden op basis van een Knott chassis in eigen huis vervaardigd. Alle nieuwe modellen zijn voorzien van eerste klas materialen, zoals Ten Cate tentdoek, glasheldere raamfolie en YKK/OPTI ritsen. De hoogwaardige bedden zijn voorzien van lattenbodems. De comfortabele DEFA combimatrassen bestaan uit een stevige PU-onderlaag en een ondersteunende traagschuim bovenlaag. Alle onderstellen zijn standaard geremd en voorzien van grote 13 inch wielen. Alle Alpenkreuzers zijn geschikt voor de 100 km/uur-keuring voor op de Duitse autosnelwegen.

Teun

Er zijn al verschillende kampeerders die zonder het te weten al kennis hebben gemaakt met een Alpenkreuzer vouwwagen. De Teun vouwwagen is namelijk gebaseerd op de nieuwe Alpenkreuzer Parade. Naast de 4- tot 6-persoons Parade toont Doréma op de Caravana ook de grote 6-8 persoons Allure alsmede de compacte Duet, die voor 2 personen geschikt is en binnen 5 minuten kan worden opgezet.

Like dit artikel
Tweet dit artikel