Amerikaanse markt voor recreatievoertuigen is bijna gehalveerd, een normaal ‘post-pandemic’ verschijnsel

Amerikaanse markt voor recreatievoertuigen is bijna gehalveerd, een normaal ‘post-pandemic’ verschijnsel

Amerikaanse markt voor recreatievoertuigen is bijna gehalveerd, een normaal ‘post-pandemic’ verschijnsel

De Amerikaanse markt voor recreatievoertuigen heeft in de afgelopen jaren een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt. Na een ongekende stijging tijdens de coronapandemie, lijken de verkoopcijfers nu te kelderen.

Voor wie de cijfers bekijkt, zal het op het eerste gezicht een behoorlijk dramatische ontwikkeling lijken. Maar in feite is het niet meer dan een normaal ‘post-pandemic’ verschijnsel, en zeggen de experts dat de cijfers in feite gewoon weer op een normaal niveau komen.

Historische verkoopcijfers

Wij hebben gekeken hoe de Amerikaanse markt recreatievoertuigen, die een stuk dynamischer is dan de Europese, zich de afgelopen jaren ontwikkelde. In bijgaande grafiek is goed te zien dat de verkoop van campers in de Verenigde Staten een veelbewogen geschiedenis heeft. Vanaf 1980 tot 2023 hebben we zo nu en dan forse fluctuaties gezien die verschillende economische en maatschappelijke trends weerspiegelen.

Amerikaanse markt voor recreatievoertuigen is bijna gehalveerd, een normaal ‘post-pandemic’ verschijnselRecentelijk is er sprake van een aanzienlijke daling. Vorig jaar, in 2023, werden er 313.174 eenheden verkocht, een daling van 36,5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze daling lijkt heel dramatisch maar wijst op een normalisering na de piek die door de coronapandemie ontstond.

Impact van de coronapandemie

Tijdens de coronapandemie zagen we niet alleen in Europa maar vooral in de VS een aanzienlijke stijging in de verkopen van recreatievoertuigen. Dit fenomeen kan worden toegeschreven aan een verandering in consumentengedrag, waarbij men meer investeerde in zaken die het leven tijdens de lockdowns wat aangenamer maakten, zoals campers, fietsen, boten en zwembaden​.

Marktdynamiek

Maar de doelgroep voor recreatievoertuigen heeft ook een verschuiving ondergaan. Meer mensen ontdekten kamperen als een veilige en flexibele manier om te reizen tijdens de pandemie. Dit heeft geleid tot nieuwe trends en voorkeuren binnen deze markt.

Economische factoren

De stijgende rente heeft een niet te onderschatten impact op de verkopen van recreatievoertuigen. Veel Amerikaanse consumenten financieren de aankoop van een camper. Rentewijzigingen zijn direct van invloed op het kostenplaatje van een camper. Daardoor zijn de verkoopcijfers van campers (en boten) in de VS vaak een goede indicatie van de economische vooruitzichten. Een daling van die cijfers kan wijzen op een voorzichtiger consumentengedrag.

Segmentatie

De Amerikaanse markt voor recreatievoertuigen is onderverdeeld in verschillende segmenten, elk met unieke kenmerken en doelgroepen. Door die segmentatie is er een diepgaand inzicht mogelijk in de specifieke voorkeuren en trends binnen de markt​. In 2023 zagen we verschillende trends in de segmenten van de rmarkt. Standaard caravans, vijfde wielen en klasse A motorhomes vertoonden een daling in de verkopen, terwijl de zogenaamde klasse C motorhomes en truck campers een lichte stijging lieten zien.

Hier is een kort overzicht van de voornaamste segmenten:

 • Caravans (Conventional Travel Trailers)
  Dit zijn de meest voorkomende en betaalbare campers. Ze worden achter een voertuig gesleept en variëren sterk in grootte en uitrusting. Hun populariteit is te danken aan de diversiteit en de mogelijkheid om ze met veel verschillende voertuigtypen te trekken.
 • Vijfde wielen (Fifth-Wheel Trailers)
  Deze zijn groter en ruimer dan standaard caravans en worden bevestigd aan een speciaal bevestigingspunt in de laadbak van een pick-uptruck. Ze bieden meer woonruimte en zijn vaak luxueuzer uitgerust.
 • Class A Motorhomes
  Dit zijn de grootste en meest luxe motorhomes, vaak vergelijkbaar met een klein huis op wielen. Ze bieden veel ruimte en comfort maar zijn ook duurder in aanschaf en onderhoud.
 • Class B Motorhomes
  Dit is de naam die men in de VS gebruikt om buscampers, campervans, camperbusjes en kampeerbusjes aan te duiden.
 • Class C Motorhomes
  Deze campers zijn gebouwd op een vrachtwagenchassis met een overhangend deel boven de cabine. Ze bieden een goede balans tussen grootte en wendbaarheid en zijn populair bij gezinnen en lange reizen.
 • Camping trailers
  Een verzamelnaam voor zowel vouwwagens als campingtrailers. Ze zijn compact wanneer ze ingeklapt voor het rijden, maar kunnen worden uitgeklapt tot een ruime slaap- en leefruimte.
 • Truck Campers
  Dit zijn de afzetunits die in de laadbak van een pick-uptruck worden geplaatst. Ze zijn ideaal voor avontuurlijke reizigers die een hoge mate van mobiliteit en flexibiliteit willen.

Toekomstverwachtingen

De Amerikaanse campermarkt bevindt zich in een fase van correctie na een ongekende stijging tijdens de pandemie. Experts voorspellen dat de markt zich ook in 2024 zal blijven corrigeren. Niet naar beneden, maar naar boven. Na die pandemie was er een flinke daling maar de vooruitzichten zijn nu toch gematigd positief. Er was eind vorig jaar namelijk sprake van een opleving. De verwachting is dat de verkoop van campers zal blijven stijgen, met name in de tweede helft van het jaar, zoals de positieve cijfers aan het einde van 2023​ al aangaven.

Data: RVIA (RV Industry Association)

Like dit artikel
Tweet dit artikel