ANWB Alarmcentrale coördineert hulpverlening rampen

kampeerzaken.nlDe ANWB Alarmcentrale heeft eergisteren de coördinatie op zich genomen voor de hulpverlening bij rampen in het buitenland waarbij Nederlandse reizigers zijn betrokken. De belangrijkste taak hierbij is het zo snel mogelijk inventariseren van gegevens zoals aantal betrokkenen, plaats en mogelijk letsel van deze slachtoffers.
 
Deze informatie wordt ingewonnen door de ANWB Alarmcentrale bij plaatselijke overheden en instanties, vaak met behulp van de ANWB-steunpunten in het buitenland en andere organisaties waarmee zij samenwerkt. De ANWB Alarmcentrale heeft daarnaast in haar coördinerende rol de taak om de daadwerkelijke hulpverlening vanuit Nederland af te stemmen met alle andere alarmcentrales.
Indien nodig wordt een hulpverleningsteam geformeerd bestaande uit een arts, een verpleegkundige, een hulpverlener en eventueel een psycholoog. Dat team reist direct af naar de plaats van de ramp en staat de slachtoffers ter zijde.
De ANWB Alarmcentrale is eerder van april 2004 tot april 2005 coördinerend alarmcentrale geweest. De alarmcentrale was in die periode betrokken bij de wandelramp in de Sierra Nevada (mei 2004) en de Tsunami-ramp in Azië (december 2004).

Like dit artikel
Tweet dit artikel