Arlbergtunnel gaat 5 maanden dicht, rijbeperkingen op de Arlbergpas

Arlbergtunnel

De Arlbergtunnel gaat een paar maanden dicht, daardoor gelden ook beperkingen voor de Arlbergpas

ZOETERMEER – De bijna 14 kilometer lange Arlbergtunnel tussen St. Anton am Arlberg (Tirol) en Langen (Vorarlberg) is niet alleen de langste tunnel van Oostenrijk die maar één tunnelbuis heeft, het is ook de enige verbinding tussen Tirol en Vorarlberg die ook ’s winters altijd begaanbaar is.

De tunnel is inmiddels zo’n 38 jaar in bedrijf. Het moment is aangebroken dat de elektrotechnische voorzieningen voor een groot deel moeten worden vervangen. Omdat dit veelal heel essentiële zaken zijn, gaat de tunnel de komende maanden dicht, en wel van 24 april tot 2 oktober 2017.

De beheerders hebben dan alle gelegenheid om zaken als de videobewaking, noodverbindingen, communicatieapparatuur, brandmeldinstallatie en de afwatering up-to-date te maken. De rijbaan van de tunnel wordt uitgerust met een hogedruk blusinstallatie, om de reiziger in het geval van calamiteiten altijd een goede vluchtweg te kunnen bieden. Ook worden er 37 extra nooduitgangen en 8 vluchthavens gemaakt. Verder wordt de tunnel voorzien van een aantal hypermoderne beveiligingsmaatregelen zoals een thermische en akoestische scanner. Hiermee wordtt de Arlbergtunnel, die dagelijks doorgang biedt aan 8000 automobilisten, nog veiliger.

Omdat het verkeer gedurende de afsluiting van de Arlbergtunnel over de Arlbergpas wordt geleid, wordt . De exactie details van die afsluiting zijn niet niet helemaal bekend. Er is wel het nodige bekend over de maatregelen die worden genomen om het verkeer over de Arlbergpas in goede banen te leiden:

  • Op de Arlbergpas is gedurende de periode dat de tunnel dicht is, een rijverbod voor fietsers van toepassing. Voor motorfietsen zijn geen extra beperkingen van toepassing.
  • Personenwagens, bestelwagens en vrachtwagens zonder aanhanger, of met een aanhanger waarvan de MTM de 750 kilo niet overschrijdt, mogen gewoon over de pas rijden.
  • Personenwagens en bestelwagens waarvan de aanhanger een MTM van meer dan 750 kilo heeft, mogen in de periode van 1 juli tot 2 oktober 2017 overdag (van 9 tot 21 u) niet over de Arlbergpas en moeten dan omrijden over Duitsland, de Fernpass of Zwitserland. In de periode van 24 april tot 30 juni gelden voor deze voertuigen geen beperkingen.
  • Voor personenwagens en bestelwagens met een aanhanger waarvan de MTM meer dan 750 kilo bedraagt, moeten van 1 juli tot 2 oktober ook op de zaterdagen, zondagen en feestdagen overdag (tussen 9 en 17 u) niet over de Arlbergpas rijden. Ook dan moeten ze omrijden via de Fernpas, Duitsland of Zwitserland.
  • Voor vrachtwagens met aanhangers en voor opleggers geldt van 24 april tot 2 oktober 2017 een algeheel rijverbod voor de Arlbergpas. Voor plaatselijk verkeer gelden uitzonderingen, die nauwkeurig worden vastgelegd en alleen op werkdagen van toepassing zijn.
  • Voor voertuigen zwaarder dan 3500 kilo zonder aanhanger, alsmede bussen/touringcars met/zonder aanhanger en campers zonder aanhanger gelden geen beperkingen.

Omdat het verkeer gedurende de gehele periode van de werkzaamheden vertraging van de werkzaamheden, omleiding en drukte zal ondervinden, is het aan te raden om de nodige reserve in de planning te houden zodat je op weg naar de Arlbergpas niet opeens met een rijverbod te maken krijgt.

Voor alle informatie en het laatste nieuws kun je kijken op www.asfinag.at/arlbergtunnel.

Like dit artikel
Tweet dit artikel