Automatisch inparkeren van caravan mogelijk zonder mover

Volkswagen Trailer AssistLEUSDEN – Achteruit rijden en inparkeren met een caravan wordt binnenkort een fluitje van een cent door een innovatie van Volkswagen.

Het systeem met de naam Trailer Assist kan het vaak lastige achteruitrijden met vouwwagen of caravan volledig van de bestuurder overnemen. De caravanmover krijgt er een stevige concurrent bij.

Iedereen die het wel eens doet weet dat het achteruitrijden met een aanhanger of caravan in de praktijk behoorlijk lastig kan zijn. Het is niet eenvoudig om de caravan op een smalle plek te manoeuvreren. Je moet vaak tegengesteld sturen of zelfs tegen een bergje op parkeren. Caravanmovers zijn de laatste jaren aan een opmars begonnen om deze problemen te verminderen. Door een nieuwe innovatie zal die opkomst wellicht afnemen.

Trailer Assist

Volkswagen Trailer Assist displayMedio volgend jaar verwacht Volkswagen met Trailer Assist op de markt te komen. Het systeem begint met een druk op een knop. Vervolgens bepaalt de bestuurder met een speciale draaiknop de rijrichting van auto plus aanhanger. Die ingestelde richting wordt automatisch door de auto gevolgd, de bestuurder hoeft enkel gas te geven of te remmen. Het systeem werkt met beelden van de achteruitrijcamera; deze worden ook weergegeven op het speciale display. Volkswagen zegt dat de prijs van het product voor een brede groep betaalbaar moet zijn. Te denken valt aan enkele honderden euro’s.

Volgens Ralf Dennissen van Volkswagen is het automerk er niet op uit de caravanmover van de troon te stoten, als het gaat om het verplaatsen van kampeerwagens. “Wij kijken vooral naar de behoeften van onze klanten. De cijfers geven aan dat veel mensen een trekhaak bij hun auto willen hebben. Om onder meer deze reden en omdat de moderne techniek het mogelijk maakt, hebben wij de Trailer Assist ontwikkeld”, zegt Dennissen.

Area View

Een ander nieuw assistentiesysteem uit de koker van Volkswagen is Area View 2.0. Dit systeem maakt gebruik van vier camera’s die de onmiddellijke omgeving van de auto zichtbaar maken op het display. Het herkent obstakels en kruisend verkeer bij bijvoorbeeld het verlaten van een inrit. Area View 2.0 kan bovendien draadloos worden uitgebreid met een extra camera achterop een caravan.

Bekijk hier hoe het werkt:

Like dit artikel
Tweet dit artikel