Zeven gratis autoroutes door Denemarken

kampeerzaken.nlDenemarken wordt steeds populairder onder de Nederlandse vakantiegangers. VisitDenmark, de officiële toeristenorganisatie van Denemarken, heeft daarom zeven autoroutes samengesteld door het hele eilandenrijk. Elke route laat je kennismaken met talrijke bezienswaardigheden en attracties. De routes zijn via internet (www.visitdenmark.nl/camping) gratis te downloaden en uitgevoerd in handig zakformaat. Op deze website kan men tevens het ‘Kampeerpakket Denemarken 2007’ bestellen, een uitgebreid brochurepakket over de kampeermogelijkheden in Denemarken.
 Een korte omschrijving van de autoroutes door Denemarken:
De Noordzeeroute loopt van de Duits-Deense grens langs de Deense waddeneilanden en de Ringkøbing Fjord naar Noord-Jutland. Hier zijn onder meer de indrukwekkende ‘woestijn van Denemarken’ Råbjerg Mile en de grotendeels met zand bedolven vuurtoren van Rubjerg Knude een bezoek waard.
De tweede route laat je uitgebreid kennis maken met het ‘hart’ van het Deense vasteland, namelijk Midden- en Oost-Jutland. Hieronder vallen onder andere het Merenhoogland rond Silkeborg, de stad Århus en de streek Djursland, ook wel ‘de neus van Denemarken’ genoemd.
De derde route voert langs de oostkust van Jutland tot aan het noordelijkste puntje van Denemarken en is circa 470 kilometer lang. Hier zijn het zoutcentrum in Mariager en de snapsroute in de ‘akvavit-hoofdstad’ Aalborg enkele aanraders.
De vierde route brengt je naar sprookjeseiland Funen, waar de beroemde Hans Christian Andersen werd geboren. Hier kun je genieten van idyllische natuur, karakteristieke vissersplaatsjes, pittoreske stadjes met vakwerkhuizen en vele kastelen en landgoederen.
De vijfde route leidt de mobiele vakantiegangers langs de zuidelijke gebieden van het Deense koninkrijk, van de Duits-Deense grens via Kolding naar de eilanden Funen, Langeland, Lolland, Falster en Møn. Dit laatste eiland is vooral bekend om zijn fraaie, uit zee oprijzende krijtrotsen.
Tocht zes concentreert zich op het eiland Seeland, ook wel ‘Het eiland van de koningen’ genoemd vanwege de kastelen. Seeland is sinds enige jaren per brug/tunnel zowel met Funen als met Zweden verbonden. Op Seeland zijn de hoofdstad Kopenhagen, het glasmuseum Holmegaard, het pretpark BonBon-Land en Roskilde met haar Domkerk en Vikingschepenmuseum een van de populairste reisdoelen.
Bij route zeven ten slotte staat het ‘zonne-eiland’ Bornholm centraal, met zijn typische ronde witte kerken, haringrokerijen, mooie zandstranden en ruige rotskust. Het verrassende eiland in de Oostzee staat verder bekend om zijn bijzonder hoge aantal zonne-uren.
(foto © Jesper Plambech)

Like dit artikel
Tweet dit artikel