Bailey introduceert met de Endeavour zijn eerste buscamper; ook een elektrische uitvoering gepland

Bailey Endeavour EV elektrische buscamper

Bailey introduceert met de Endeavour zijn eerste buscampers; ook een elektrische uitvoering gepland

De interesse in duurzamere vakanties neemt toe. Bailey of Bristol, een Engelse caravan- en camperproducent met een geschiedenis die teruggaat tot 1947, zet een nieuwe stap in deze richting.

Het bedrijf introduceerde gisteren, op de openingsdag van de NEC Show in Birmingham, zijn allereerste buscamper, genaamd Endeavour. Bovendien presenteerde men ook een concept van een volledig elektrisch aangedreven variant, de Endeavour EV Concept.

Onthulling op de NEC Show

De NEC Show in Birmingham is een jaarlijks evenement dat een belangrijke rol speelt in de Britse caravan- en camperindustrie. Het was dan ook geen verrassing dat Bailey voor dit podium koos om zijn nieuwe lijn buscampers te onthullen. De show, die dit jaar plaatsvindt van 17 tot 22 oktober, trekt altijd veel aandacht. Het perfecte podium dus ook voor de introductie van de Endeavour EV.

Endeavour EV

Bailey biedt de nieuwe lijn buscampers vooralsnog aan in twee indelingen: de Endeavour B62 en de Endeavour B64. Daarnaast is men dus bezig met de ontwikkeling van de Endeavour EV, die zich dus vooral onderscheidt vanwege de focus op duurzaamheid.

Het voertuig is gebaseerd op de elektrische variant van de Ford Transit en biedt een actieradius van ongeveer 320 kilometer. Wie op één dag een langere afstand wil rijden, zal onderweg een snellader op moeten zoeken. Daarmee kun je de accu in ongeveer een half uur opladen tot 80% van de capaciteit, zodat je daarna weer zo’n 250 kilometer kunt rijden, enzovoorts.

Linksrijdend

Omdat Bailey een Engels merk is en de meeste van hun voertuigen zijn ontworpen voor linksrijdend verkeer en hun campers het stuur dus rechts hebben, zijn deze buscampers evenals de elektrische uitvoering daarvan niet direct van bijzonder belang voor de Nederlandse markt. Maar het feit dat ook een vrij traditioneel merk als Bailey of Bristol met een elektrische buscamper komt is best wel opmerkelijk. Daarmee markeert de elektrische Endeavour EV buscampers toch een kleine mijlpaal.

Ford Transit

Bovendien is dit een van de allereerste buscampers die is gebaseerd op de veelbelovende elektrische variant van de Ford Transit, wat ook een interessant gegeven is. Veel camperbouwers stappen over op de Ford Transit basisvoertuigen maar ze zijn vaak nog erg terughoudend als het gaat om de versie met een elektrische aandrijving.

Veranderende dynamiek

Nick Howard, mede-eigenaar en algemeen directeur van Bailey, legt in onderstaande video het nodige uit over de markttrends en hoe het bedrijf zich aanpast aan de veranderende dynamiek. “We zien een groeiende vraag naar duurzamere reisopties, en de Endeavour EV is onze manier om aan die vraag te voldoen,” zei Howard. Bailey of Bristol heeft duidelijk een strategie om in te spelen op de groeiende interesse in duurzaam reizen, en de introductie van hun eerste buscampers is dan ook een belangrijke stap in die richting. Het bedrijf zet zich duidelijk in om aan de voorhoede te blijven, vooral als het gaat om duurzaamheid en innovatie.

Design en interieur

Het interieur van de Endeavour EV zal niet afwijken van de normale Endeavour B62 /B64-modellen. Bailey heeft bij het ontwerpen van de voertuigen een goede balans gezocht tussen functionaliteit, luxe en comfort. Het gehele ontwerp is gericht op het bieden van een huiselijke sfeer zonder in te boeten aan functionaliteit, zoals blijkt uit de slimme indeling en de hoogwaardige materialen. De meubelafwerkingen variëren van ‘Light Oak’ tot ‘Satin Cashmere’, en de ‘Apollo’ zachte meubels voegen een extra laag comfort toe.

Prijs en beschikbaarheid

Hoewel de exacte prijs nog niet is vrijgegeven, heeft Bailey aangegeven dat de Endeavour EV in het middensegment van de markt zal worden gepositioneerd. Dit maakt het voertuig – ook met de wat duurdere elektrische aandrijving – toegankelijk voor een breed scala aan consumenten die op zoek zijn naar een duurzamere reisoptie. De verwachting is dat het voertuig in de loop van het volgende jaar beschikbaar zal zijn voor de consument.

Like dit artikel
Tweet dit artikel