Benzine wordt écht schaars in Frankrijk

Benzine diesel tekort Frankrijk

Brandstof wordt schaarser in Frankrijk

ZOETERMEER – Franse arbeiders in de energiesector hebben – als actie tegen de hervormingen van de arbeidswet in Frankrijk – onlangs besloten om te staken. Daardoor komt de energievoorziening in het land behoorlijk in gevaar.

Het betreft hier niet alleen de energie uit het stopcontact, er zijn ook acties en blokkades bij de olieraffinaderijen met als gevolg dat veel benzinepompen in Frankrijk droog komen te staan. Inmiddels is bijna een derde van de Franse tankstations gesloten vanwege dit brandstoftekort.

Dat is nog lang niet alles, want bij de tankstations die (deels) nog wel brandstof hebben, laten de automobilisten maar mondjesmaat tanken. Volgens de ANWB mag je steeds maar 20 liter tanken, in het department Var mag je slechts voor 20 euro aan brandstof tanken (vrachtauto’s 100 euro).

Dat heeft nogal wat gevolgen voor degenen met de auto of camper naar Frankrijk willen gaan. Dat merkt ook de Alarmcentrale van de ANWB, waar dagelijks zo’n 50 telefoontjes binnenkomen van Nederlanders die in Frankrijk zonder brandstof staan. Vooral rond Lyon en in Normandiën en Bretagne zijn tekorten. De ergste tekorten zijn bij de tankstations bij de supermarkten en langs de provinciale (N-)wegen. Langs de snelwegen lijkt het tekort nog mee te vallen.

Inmiddels heeft de Franse regering besloten om alle raffinaderijen de komende dagen te gaan ontzetten en ook noodvoorraden benzine en diesel in te gaan zetten. Hiermee wil men de problemen voor de economie verminderen.

Op deze Franse overheidswebsite kun je zien welke tankstations nog brandstof hebben.

UPDATE 31 mei 2016:

Volgens de ANWB is de schaarste voor het grootste deel voorbij, de meeste benzinestations zijn weer bevoorraad.

Like dit artikel
Tweet dit artikel