Bergans Retro rugzakken en tas

Bergans Knekken rugzak

De Bergans Knekken II en Knekken No 26

ZOETERMEER – Vintage en retro zijn weer helemaal in, vooral op het gebied van tassen en rugzakken. Het Noorse merk Bergans kent een rijke historie op dat gebied en springt daarom in op deze ontwikkeling.

Het Noorse bedrijf is één van de eerste rugzakkenproducenten die anatomisch gevormde rugzakken maakten. De nieuwe ‘retro backpack’ collectie die Bergans presenteert, is geïnspireerd op de rugzakken die Bergans al bijna 100 jaar geleden maakte.

Knekken

De rugzak waar de nieuwe collectie op is geïnspireerd, is de Knekken. Deze rugzak maakte Bergans in de jaren ’50 en werd toen beschouwd als dé standaard rugzak voor dagtochten. Bergans heeft op basis van dit model twee nieuwe rugzakken ontwikkeld, de Knekken II en de Knekken No 26. Beide hebben, zoals op de bovenste foto te zien is, een tijdloos design maar zijn qua materiaal, afwerking en pasvorm helemaal bij de tijd.

Wat behouden is, is de kleine knik in de plaat aan de rugzijde, zo’n knik heet in het Noors ‘knekken’ en daar heeft de rugzak dus ook zijn naam aan ontleend. Door deze knik past de rugzak zich makkelijk aan de rug aan en zit hij altijd comfortabel. De Knekken II is doorontwikkeld als een  moderne, comfortabele dagtoerrugzak waarbij wandelaars nog steeds een klein stukje Noorse historie met zich meedragen. De Knekken No 26 is daarentegen een onvervalste replica van de originele Knekken rugzak, en heeft dus nog heel veel originele details.

Bergljot

bergans-bergljot-tasNaast de Knekken No 26 brengt Bergans nog een replica uit, namelijk de Bergljot. Deze schoudertas kent een verhaal. Bergljot Hartmann stuurde Bergans namelijk een pakket met daarin een goed bewaard exemplaar van een oude tas en een handgeschreven brief, waarin hij vertelde hoeveel plezier hij van deze tas heeft gehad. Dit was voor de ontwerpers van Bergans voldoende inspiratie om de ‘Bergljots Rompetaske’ (heuptas) te ontwikkelen. Een tas, die duidelijk is geïnspireerd op de Bergans tas uit de jaren ’20 en ook is vernoemd naar de tevreden klant. De Bergljot heeft het ontwerp en de functionaliteiten van de originele tas. Door de toepassing van moderne materialen en verwerkingstechnieken is de tas nog meer geschikt voor dagelijks gebruik.

Like dit artikel
Tweet dit artikel