Bilbo’s Space buscamper met modulaire indeling en hefdak

Bilbo’s Space buscamper

Bilbo’s Space buscamper met modulaire indeling en hefdak

Vooral aan de buitenzijde ziet de ‘Space’ buscamper van Bilbo’s er anders uit. Dat wil zeggen, als het aan de zijkant scharnierende hefdak is uitgeklapt.

Maar het meest onderscheidende aspect is het interieur van de Space buscamper. Daar heeft het Britse Bilbo’s een origineel en modulair interieurconcept voor ontwikkeld, dat ook nog eens behoorlijk veelzijdig te noemen is.

Standaard is de Space gebaseerd op een 4,90 m lange VW Transporter 6.1 met korte wielbasis. Optioneel is er een soortgelijk model voor een lange wielbasis verkrijgbaar. Bilbo’s biedt de Space met drie verschillende dieselmotoren aan, te combineren met een handgeschakelde, automatische DSG- of 4Motion 4×4-transmissie.

Afwijkende indeling

Het modulaire interieur is opgebouwd rond een aantal ‘pods’, zoals men de modules noemt. Deze pods staan op rails en kunnen naar wens worden verplaatst of verwijderd. Ook heeft Bilbo’s, dat zichzelf ‘UK’s largest specialist VW Campervan converter’ noemt, een afwijkende indeling voor dit model bedacht.

De meeste tot camper omgebouwde Volkswagen busjes hebben een keukentje langs de linkerkant, direct achter de bestuurder. Achterin bevindt zich dan de tot bed om te bouwen achterbank en links daarvan nog wat bergruimte. Bilbo’s heeft het keukentje achterin de camper geplaatst. En dan niet aan één zijde, maar een module links en rechts. Ook heeft de camper geen achterbank, maar twee achterstoelen. Direct achter die stoelen bevinden zich twee modules die als opbergruimte dienen en samen met de achterstoelen ook de basis voor de slaapplaatsen vormen.

Hefdak overdwars

Dankzij die indeling kun je makkelijk in de as van de camper naar voren en naar achteren lopen. Het langs de zijkant scharnierende hefdak zorgt daarbij voor voldoende hoofdruimte over de gehele lengte van het interieur. Desgewenst kan de koper – al is dat niet aan te raden – ook voor een ‘normaal’ hefdak kiezen, of voor een vast verhoogd dak. Het hefdak kan optioneel worden uitgevoerd met een bovenbed. In combinatie met de tot twee eenpersoonsbedden om te bouwen achterstoelen beschikt de camper dan in totaal over vier slaapplaatsen. Uiteraard is het hefdak voorzien van diverse vensters muggenhorren met ritssluiting, zodat het ook voor voldoende daglicht en ventilatie zorgt.

Keukentje achterin

Achterin de camper bevindt zich dus het keukentje, verdeeld over de linker- en rechterzijde. Nu is het woord ‘keukentje’ wellicht wat overdreven. Aan de linkerzijde zien we een los eenpits gasbrandertje, rechts zien we een afwasbak die als gootsteen moet dienen. Er is wel een kraan, die is aangesloten op twee watertanks van ieder twaalf liter. Verder bieden de keukenmodules ook de nodige bergruimte, waaronder ook ruimte voor een draagbaar chemisch toilet en een magnetron. Voorin bevinden zich nog wat bergvakken, en ook ruimte voor een 14 liter koelboxje.

De Space wordt geleverd met een verschuifbare en verwijderbare tafel, die is opgeborgen in een van de keukenmodules. Je kunt de tafel gebruiken om een kleine eethoek te creëren tussen de voorste en achterste stoelen. Ook kun je de tafel aan de achterste keukencapsule bevestigen en als buitentafel gebruiken.

Like dit artikel
Tweet dit artikel