Bimobils nieuwste aanwinst: EX 412 op verlengd Iveco chassis

Bimobil EX 412 offroad camper

Bimobil nieuwste aanwinst: EX 412 op verlengd Iveco chassis

Op de CMT in Stuttgart waren naast een heleboel ‘normale’ campers ook een aantal bijzondere campers te zien. Eén daarvan was de Bimobil EX412.

Een camper, die naar ons idee een prachtig compromis is tussen een stoere terreincamper en een meer luxueus uitgevoerde camper.

Dat compromis is natuurlijk ook wel de specialiteit van het Zwitserse merk Bimobil. Het bedrijf maakt sinds jaar en dag campers waarmee je enerzijds lekker een stuk van de weg af kunt gaan, maar waarbij ook veel aandacht op het wooncomfort wordt gelegd. Wat ook kenmerkend is voor Bimobil: die grote klep. Nagenoeg alle Bimobil campers zijn aan de zij- of achterkant namelijk voorzien van een grote openslaande wand, waardoor je vanuit de zitgroep heerlijk van de buitenlucht en het uitzicht kunt genieten. Als je ergens een camper met zo’n grote openslaande klep ziet, kun je er bijna klakkeloos van uitgaan dat het een Bimobil camper is.

Voor de nieuwe EX412, die we ook op de CMT in Stuttgart konden zien,  heeft Bimobil gekozen voor een Iveco onderstel met lange wielbasis. Om preciezer te zijn: een Iveco Daily omdat Bimobil van mening is dat deze, indien uitgerust met permanente vierwielaandrijving, in zijn segment de beste offroad eigenschappen heeft. Totaal beschikt de auto over 24 versnellingen. De normale versnellingsbak is namelijk voor zien van twee afzonderlijk te gebruiken lage gearingen, waardoor er een extra vertraging van 1 tot 3,9 mogelijk is. Mist voorzien van geschikte banden kan de Iveco Daily hellingen tot 45° aan. De wielophanging van de Iveco 4×4 heeft bovendien een enorme veerweg, zodat je over behoorlijke obstakels kunt rijden zonder dat een wiel het contact met de ondergrond verliest. En mocht dat een keertje gebeuren, dan zorgen de twee seriematige sperdifferentiëlen (achteras en tussenas) in combinatie met het optionele sperdifferentieel op de vooras er wel voor dat er ook dan genoeg tractie voorhanden is.

De lichtgewicht opbouw is, typerend voor Bimobil, uiterst robuust en vervaardigd van gelast aluminium met aluminium wand- en dakpanelen. Ook het meubelwerk is berekend op de zwaarste omstandigheden. De Bimobil EX 412 biedt ondanks de compacte buitenmaten verrassend veel woonruimte. Er is een vast tweepersoons bed, een aparte douche, een ruime keuken, veel bergruimte en een gezellige zitgroep voor 4 personen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel