Binnenkort het eerste Chinese campermerk op de Europese markt: Deddle RV

Deddle RV

Wordt Deddle RV het eerste Chinese campermerk op de Europese markt?

De Europese campermarkt krijgt er een nieuwe, opvallende speler bij: Deddle RV. Dit merk is niet zozeer opvallend vanwege het soort campers dat het aanbiedt, maar wel vanwege het feit dat het een Chinees merk is.

Het merk bouwt naar eigen zeggen luxe campers voor concurrerende prijzen. Dat doet Deddle RV al even in China, en met succes, schijnt het. Als ieder ander Chinees merk heeft het grenzeloze ambities en is het daarom nu ook bezig met de voorbereidingen voor de Europese marktintroductie. Wat voor impact zal dit hebben?

Een nieuwe wind uit China

Deddle RV is een campermerk dat in 2019 in China is opgericht. Hoewel men zegt dat men een focus op innovatie en comfort heeft, zijn de campers van dit merk niet zo bijzonder vooruitstrevend. Wat dat betreft kunnen de Europese merken opgelucht ademhalen. Deddle RV richt zich vooral op het bieden van luxe campers tegen een scherpe prijs. Daarmee zouden de Europese “prijsvechters” wellicht wel de nodige concurrentie ondervinden. Al was het maar in de verhuurmarkt, waar de aanschafprijs een belangrijk aspect vormt. Het merk heeft de afgelopen drie campermodellen onthuld die ook wel eens hun weg naar Europa zouden kunnen vinden: de DL9, de DL7 en de DX6. De DL9 fungeert als instapmodel, met een prijskaartje van € 69.999 (in China). Het iets grotere model, de DL7, biedt net wat meer luxe, gevolgd door de DX6 als het paradepaardje van het Chinese merk.

Luxueuze campers voor scherpe prijzen

Zoals gezegd ligt de nadruk bij de campers van Deddle RV op comfort en luxe, en dat dus voor een scherpe prijs. Kenmerkend zijn ook de slide-outs die zorgen voor een zee aan extra leefruimte. Ook zijn de voertuigen voorzien van panoramische daken, wat bijdraagt aan een open, lichte en natuurlijke sfeer. De interieurs zijn afgewerkt met moderne materialen en bieden alle voorzieningen die je van een luxe camper mag verwachten. Ondanks deze luxe features hanteert Deddle RV een concurrerend prijsbeleid, wat ze een aantrekkelijk alternatief maakt voor de gevestigde merken in Europa. Die slide-outs maken ze echter ook zwaarder, waardoor de maximale massa voor een normaal rijbewijs B sowieso in het geding komt. Het zijn dan ook grote alkoof campers, die hier weliswaar al heel wat jaren uit de mode zijn. Toch hebben die evengoed nog wel de nodige potentie, met name in het luxe segment.

Uitdagingen in een groeiende, maar volle markt

Deddle RV zal in Europa de concurrentie aangaan met de gevestigde campermerken, die al jarenlang een sterke reputatie hebben opgebouwd. De Europese markt is bovendien redelijk conservatief. Het gaat bij de consumenten om investeringen voor tientallen jaren, dus de kwaliteit is behoorlijk belangrijk. Hoe het Chinese merk het zal opnemen tegen deze bekende namen, is nog afwachten. Het prijsvoordeel is, naast de solide basisvoertuigen van Iveco, mogelijk het enige dat Deddle RV hier kan bieden. Want ook de inrichting is niet echt Europese maatstaven. De campers hebben dan wel een keuken maar de kookgelegenheid bevindt zich, conform de Chinese gewoonten, buiten de camper.

Opbouwen van een dealernetwerk

Een van de prioriteiten voor Deddle RV in de komende jaren is het opzetten van een Europees dealernetwerk. Op dit moment zijn de campers nog niet in Nederland te koop, maar daar lijkt dus verandering in te komen. Het merk heeft immers de ambitie om uit te groeien tot een belangrijke speler op de Europese markt. Daarvoor zal het de komende jaren moeten investeren in de ontwikkeling van nieuwe modellen en het versterken van zijn reputatie en zichtbaarheid in Europa. Wat betreft de zichtbaarheid maakte men een eerste start door de producten op de Caravan Salon 2023 in Düsseldorf te presenteren. De eerste Duitse dealer is er ook al, in de vorm van het Beierse La Marca Mobility GmbH.

Toekomstmuziek

Hoewel wij het merk slechts geringe kansen toedichten, is de komst van Deddle RV naar Europa toch een ontwikkeling om in de gaten te houden. Hun combinatie van luxe, comfort en een scherpe prijsstelling zou toch voor een verschuiving op de Europese campermarkt kunnen zorgen. De reputatie van het merk moet zich echter nog wel bewijzen. En die reputatie zal mede bepalen of Deddle RV hier een vaste voet aan de grond krijgt.

Like dit artikel
Tweet dit artikel