Boekentip: ”Een thuis op wielen”

Boekentip: ‘”Een thuis op wielen” over de caravan

Boekentip: ‘”Een thuis op wielen”

Kamperen is een diepgewortelde traditie in Nederland, het land dat samen met Zweden de hoogste caravandichtheid ter wereld kent. Het is deze traditie die centraal staat in het nieuwe boek “Een thuis op wielen” van historicus en journalist Marchien den Hertog.

Het boek, dat de culturele geschiedenis van de caravan in Nederland belicht, is een eerbetoon aan de ‘sleurhut’ en biedt een nieuw perspectief op een vaak miskend symbool van Nederlandse identiteit en innovatie.

De caravan: van wederopbouw tot vrijheidssymbool

Na de Tweede Wereldoorlog werd de caravan een metafoor voor de wederopbouw van Nederland. Het was een tijd waarin het land zijn littekens heelde en de burgerij zich een nieuwe vorm van vrijheid kon veroorloven.

De caravan stond symbool voor deze vrijheid en het optimisme van de jaren vijftig. In de decennia die volgden, groeide de caravan uit tot een vast onderdeel van de Nederlandse cultuur, waarbij het kampeerleven floreerde en de caravan gemeenschappen samenbracht rondom het gezamenlijke verlangen naar avontuur en samenzijn.

Een thuis op wielen

Marchien den Hertog, bekend van haar werk voor onder meer “Historisch Nieuwsblad” en “Andere Tijden”, heeft met “Een thuis op wielen” een werk geschreven dat zowel een historisch document als een visuele reis door de tijd is. Het 216 pagina’s tellende boek is uitgegeven als paperback en als e-book, en is voorzien van een rijke verzameling foto’s die de verhalen en ontwikkelingen rondom de caravan illustreren.

Technologische evolutie en design

De caravan heeft door de jaren heen een technologische transformatie ondergaan. Van de eerste ontwerpen door adellijke excentriekelingen en ingenieuze knutselaars tot de moderne, goed uitgeruste mobiele woningen van vandaag, heeft de caravan zich steeds aangepast aan de behoeften en wensen van de kampeerder. Den Hertog besteedt in haar boek aandacht aan deze ontwikkelingen en de creatieve geesten die hieraan bijgedragen hebben.

De caravan in het Nederlandse kampeerleven

Het boek gaat dieper in op de rol van de caravan in het Nederlandse kampeerleven. Van de eerste kampeerterreinen en georganiseerde groepsreizen tot de hedendaagse kampeerervaring, waarbij Nederlanders met hun caravan de vrijheid van Europa verkennen. Het boek vertelt hoe de caravan de manier waarop Nederlanders vakantie vieren en de wereld zien, heeft veranderd.

Persoonlijke verhalen en anekdotes

“Een thuis op wielen” is verrijkt met persoonlijke verhalen die de emotionele band tussen de Nederlanders en hun caravans weerspiegelen. Den Hertog deelt anekdotes over haar eigen kampeerervaringen in een Citroën HY, waarmee ze de lezer meeneemt naar de tijd dat kamperen nog een avontuurlijke onderneming was, gekenmerkt door eenvoud en nabijheid van de natuur.

Fotografische verrijking

De visuele component van het boek is onmiskenbaar. Met foto’s uit het archief van Spaarnestad Photo biedt “Een thuis op wielen” een blik op de esthetische evolutie van de caravan en de kampeercultuur. Deze beelden zijn niet alleen een lustt voor het oog. Ze dienen vooral ook als een historisch archief dat de verhalen en ontwikkelingen ondersteunt.

Must-have

Met haar grondige onderzoek en persoonlijke benadering heeft Marchien den Hertog een werk gecreëerd dat de caravan herwaardeert als een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Dit is dan ook een van de boeken die een must-have zijn voor de boekenkast van elke kampeerliefhebber en cultuurhistoricus. En, met het oog op de naderende cadeautjestijd, ook echt iets om op het verlanglijstje te zetten.

Het boek “Een thuis op wielen” heeft een advieswinkelprijs van € 27,50 en is verkrijgbaar bij diverse boekhandels en natuurlijk ook bij webshops als bol.com.

Like dit artikel
Tweet dit artikel