Boekingsportaal Alpacacamping heeft duizenden overnachtingsplaatsen ‘in het wild’

Alpacacamping voor overnachtingsplaatsen ‘in het wild’

Boekingsportaal Alpacacamping heeft duizenden overnachtingsplaatsen ‘in het wild’

Kamperen, camperen en het buitenleven staan steeds meer in de belangstelling. Het aanbod van overnachtingsplaatsen groeit echter maar heel langzaam. Bovendien willen veel mensen ook wel eens ergens anders overnachten dan op de standaard campings en camperplaatsen.

De oprichters van Alpacacamping combineerden hun ervaring op het gebied van internet- en webapplicaties met het idee om kampeerders en particuliere verhuurders elkaar op een eigentijdse manier te kunnen vinden.

Het idee doet een beetje denken aan bestaande concepten als Campspace, Welcometomygarden, Schau auf’s Land, Langs Boerenerven, Staybetter, Landvergnügen en France Passion, maar dan toch weer iets anders. Men denkt namelijk een beetje groter en breder bij Alpacacamping.

Simpel maar doeltreffend concept

Het concept is heel eenvoudig. Landeigenaren die graag gasten willen ontvangen en/of wat extra geld willen verdienen, bieden overnachtingsplaatsen aan tegen een vergoeding. Kampeerders die met hun camper, caravans of tent dicht bij de natuur willen kamperen, kunnen via het portaal een plaatsje zoeken en boeken. Alpacacamping verbindt beide partijen, regelt de reservering en betaling en geeft beide partijen zo aardig wat zekerheid.

Aanbod

Het aanbod aan overnachtingsplaatsen – die dus niet alleen voor campers zijn – is heel divers. Passend bij de naam zijn er een paar alpacaboerderijen bij maar verder kan het alle kanten op. Een weiland bij een akkerbouwer, een hoekje in een grote tuin, sportveld, boomgaard of wijngaard, alles is mogelijk. Er kunnen in principe maximaal 3 gezelschappen op een ‘Einzelplatz’ plek overnachten. Er zijn ook gedeelde plaatsen waar je met meer gezelschappen staat. De enige faciliteiten die er altijd moeten zijn, is een mogelijkheid om je afval weg te gooien. Soms is er ook sanitair en elektriciteit beschikbaar. Niets belet de eigenaar ook om meerdere locaties beschikbaar te stellen.

Vergoeding

Iedere gastheer bepaalt zelf welke vergoeding hij voor de overnachting wil hebben. Gemiddeld genomen zit dit tussen de 5 en 20 euro per plaats per nacht. In de prijs is altijd de commissie voor Alpacacamping inbegrepen. Deze bedraagt 15 procent, met een minimum van 2,90 euro.

Hele dorpen doen mee

Het concept wordt bij onze oosterburen met open armen ontvangen. Opvallend is dat het concept door meerdere grondeigenaren in een gemeente wordt opgepakt. Zo zijn er bij sommige Duitse dorpjes meerdere – soms zelfs tientallen – locaties te vinden waar je via Alpacacamping kunt overnachten.

Alpacacamping voor overnachtingsplaatsen ‘in het wild’

De gemeente Otterbach-Otterberg bijvoorbeeld. Daar zijn maar liefst 30 overnachtingsplaatsen beschikbaar zodat men zich daar wel een kampeercommunity mag noemen. Dat geldt ook voor Oberschwarzach waar de oprichters van Alpacacamping hun roots hebben. Daar zijn al bijna 50 overnachtingsplaatsen gerealiseerd. En zo hebben zich inmiddels zo’n 2.500 gastheren bij Alpacacamping aangesloten. Dat duidt er toch wel op dat dit initiatief een succes mag worden genoemd.

 

Bron: Promobil.de
Beelden: Alpacacamping.de

Like dit artikel
Tweet dit artikel