Bowlus Road Chief: exclusiviteit heeft zijn prijs

Bowlus Road Chief caravan

Bowlus Road Chief: exclusiviteit heeft zijn prijs

Als we over Amerikaanse caravans spreken, denken we meestal meteen aan het iconische merk Airstream. Maar er zijn daar nog meer fabrikanten van exclusieve caravans en Airstream was ook niet eens de eerste met zo’n karakteristiek model.

Bowlus Road Chief bijvoorbeeld. Wie de speciale Wave Edition van het toch al behoorlijk luxe model Endless Highways bekijkt, beseft dat ze in Amerika heel goed weten hoe ze luxe caravans moeten bouwen.

De eerste met blank aluminium buitenzijde

En ook Bowlus Road Chief bouwt zijn caravan vaak met een blank aluminium buitenzijde, welke uiteraard door een vernis- of laklaag tegen oxideren wordt beschermd. Dat is ook niet zo gek, want de grondlegger van dit bedrijf, Hawley Bowlus, was in 1934 juist de eerste die een caravan met zo’n buitenzijde bouwde. De vorm van de door hem ontworpen caravans was voor hem bekend, hij was namelijk vliegtuigontwerrper van beroep. Zijn idee is, nadat zijn bedrijf failliet ging, door een voormalige werknemer overgenomen en aaruit kwam weer het iconische merk Aitstream. Een aantal jaren geleden werden de merknaam en merkrechten van Bowlus Road Chief overgekocht door designliefhebber en autoverzamelaar John Long. Hij kocht en restaureerde een oud model, richtte een nieuw bedrijf op en liet een aantal nieuwe modellen ontwikkelen.

Twee modellen

Bowlus Road Chief bouwt op dit moment maar twee modellen. De On the Road is 7,32 meter lang, de Endless Highways is 7,92 meter lang. De vorm van deze modellen is nogal merkwaardig. Als je de caravan ondersteboven zou zetten, zou hij zo voor de Ark van Noach door kunnen gaan. Hiermee val je, mede door de glimmende blank aluminium buitenkant, natuurlijk lekker op. Verder hebben beide modellen vier slaapplaatsen en een kopkeuken. Qua prijs zitten ze wat je noemt in het hogere segment. De On the Road is verkrijgbaar vanaf 135.000 dollar, de Endless Highway kost minstens 185.000 dollar. Wat de modellen gemeen hebben is dat ze samenkomen aan de achterzijde, vier slaapplaatsen bieden en de keuken in de boeg zit. Endless Highway is echter niet alleen ruimer en van een hogere kwaliteit, het kost ook minstens 50.000 dollar meer, zodat de basisprijs een indrukwekkende 185.000 euro is. Wat dat betreft zou je verwachten dat er sowieso maar heel weinig van worden gebouwd zodat een gelimiteerde oplage niet echt van toepassing is. Toch blijken de caravans van Bowlus Road Chief heel wat afnemers te hebben.

Wave Edition

De in gelimiteerde oplage gebouwde Wave Edition kenmerkt zich door de zogenaamde nautische stijl van het interieur. Het is samengesteld uit donker en licht hout, dat wordt gecombineerd met witte en blauwe stoffering. De gordijnen van zeildoek completeren de nautische look. Er wordt niet zomaar houtdecor toegepast. De tafels en vloer zijn gemaakt van hoogwaardig notenhout en de wanden zijn afgewerkt blak gelakt berkenhout. De twee zitgroepen kunnen worden omgebouwd tot twee slaapplaatsen, verder zijn er in de puntige, smalle achterzijde twee enkele bedden. Ook de badkamer is exclusief en hoogwaardig ingericht en de gehel carava is voorzien van een fraaie teakhouten vloer. De keuken heeft aluminium kasten en fronten en is voorzien van hoogwaardige apparatuur, waaronder ook een magnetron. De Wave Edition wordt dus in een gelimiteerde oplage gebouwd. Het exacte aantal is overigens niet bekend, wel de basisprijs. Die komt met 225.000 dollar toch aardig in de richting van een luxe motorjacht.

Like dit artikel
Tweet dit artikel