Brandweerbus rijdt nu rond als buscamper

van brandweerbus tot camper
Patrick Steijn bracht het hoogste bod uit op deze brandweerbus

DRUNEN – Patrick Steijn uit Drunen bouwde een brandweerbus om tot buscamper. Inmiddels trekt de ex-brandblusser die niet meer elk weekend stand-by hoeft te staan, er vrijwel elk weekend op uit met vrouw en kampeerauto (plus brandblusser).  

Drie jaar geleden werd in zijn brandweerkazerne een afgeschreven brandweerbus per opbod verkocht. Patrick Steijn nam het zekere voor het onzekere en bracht het hoogste bod uit. Het ging om een oude manschappenbus, een Mercedes 208DF uit 1992, met de F van Feuerwehr, een speciaal aangepaste bus voor de brandweer. Compleet met zwaailichten, brandweerbelettering en sirene, maar ook stuurbekrachtiging, spiegelverwarming, ABS en een zwaardere dynamo. Een perfecte basis voor een camper, vond Steijn. Alleen de airco ontbrak.

Steijn begon de metamorfose tot camper met strippen. “Een brandweerbus op naam van een particulier mag niet herkenbaar zijn als brandweervoertuig, dus alle kenmerken moesten er af.” Daarna liet hij het kenteken schorsen bij de RDW, want zolang de bus nog niet als camper geregistreerd staat betaal je de (hogere) wegenbelasting alsof het een personenbus is. En daar had Steijn geen zin in.

Na de complete spuitbeurt van het exterieur ging Steijn met het interieur aan de slag. Speuren op websites, praten met andere camperbouwers. En talloze malen op en neer naar de kampeerwinkel voor een fornuis, een koelkast, een wasbak met elektrische kraan, maar ook voor vloerverwarming, waterpomp en andere onderdelen.

Brandweerbus is nu buscamper

En zo ziet de buscamper van Patrick Steijn er nu uit

Het toilet werd netjes weggewerkt onder een voetenbankje. Er kwam een vast bed, een klein kacheltje en een draaibaar televisiescherm om in de winter lekker te kunnen bivakkeren.  En de Spartaanse Mercedesstoelen zijn vervangen door de comfortabele voorstoelen uit een Renault Grand Espace. “Ook een brandblusser en een blusdeken zijn aanwezig, want eens een brandweerman, altijd een brandweerman”, aldus Steijn.

Nieuwe plannen liggen alweer klaar. “Sommige dingen zou ik achteraf anders hebben gedaan. Vooral aan het timmer- en houtwerk kun je zien dat ik geen timmerman ben. Dat moet ooit nog eens opnieuw gebeuren.”

Lees het complete verhaal en de eerste reiservaringen op de website van De Wit Schijndel waar Steijn al zijn spullen voor de camper kocht en bekijk gedetailleerde foto’s van de buscampermetamorfose op de website van Patrick Steijn zelf.

Like dit artikel
Tweet dit artikel