Bravia Swan 495: veelbelovende, multifunctionele en compacte buscamper

Bravia Swan 495 buscamper

Bravia Swan 495: veelbelovende, multifunctionele en compacte buscamper

De Sloveense fabrikant Bravia, die bekend staat om zijn hoogwaardige buscampers, volgt de trend naar compacte kampeerbussen. Dit zijn multifunctionele voertuigen waarmee je een vervoermiddel voor het dagelijks leven combineert met een buscamper.

De nieuwe, compacte Bravia Swan 495 is gebaseerd op de vijf meter lange Peugeot Traveller personenbus en ziet er veelbelovend uit.

Tot nu toe concentreerde Bravia zich op het bouwen van grotere, luxueuze buscampers op basis van de Peugeot Boxer bestelwagen en – in het luxe segment – ook op Mercedes Sprinter. Maar met de compacte Swan 495 breidt Bravia zijn programma aan de onderkant uit.

Voor 2, 4 of 7 passagiers

De Swan 495 wordt gebouwd op de Peugeot Traveller. Dat is de personenbus variant van de bekende Expert. Bravia heeft gekozen voor de L2-variant. Deze compacte, wendbare personen is natuurlijk uitstekend geschikt voor dagelijks gebruik. Hij kan als personenbus zeven passagiers vervoeren. Als je hem als camper gaat gebruiken, wordt dit aantal beperkt tot twee tot vier personen. De ruimte in het hefdak wordt een bed voor twee personen en van de zitbank kunnen nog twee slaapplaatsen worden gecreëerd. Uiteraard heeft zo’n ‘ombouwbare’ buscamper wel wat uitdagingen bij de RDW en Belastingdienst als je hem op een camperkenteken wilt hebben.

Uitneembare keuken

Flexibiliteit alom in de Bravia Swan 495. In het dagelijks gebruik vervoert de Swan 495 vier tot zeven personen dankzij de flexibele inrichting. Je kunt een deel van de meubelen naar wens demonteren en verwijderen, waardoor er ruimte ontstaat voor zitplaatsen. Zo kan het voorste keukenblok worden verwijderd. Dat is gemonteerd ter hoogte van de tweede schuifdeur, achter de bestuurdersstoel. Deze truc wordt ook toegepast in de Pössl Campster en de Crosscamp. Bravia gebruikt het railsysteem van de Peugeot personenbus voor de bevestiging van dit keukenblok. Maar je kunt het blok ook demonteren en buiten neerzetten, als je daar wilt koken.

Linksachter heeft de Bravia Swan 495 een hoge bergkast, waarin een 16-liter koelkast is ingebouwd. Ook herbergt die kast de bedieningselementen voor de boordelektronica. De kast heeft verder een open bergvak, diverse andere opbergvakken en een extra watertank met een inhoud van 25 liter voor de buitendouche. Achterin heeft de Swan 495 ook de nodige bergruimte in een bovenkastje dat over de gehele breedte van het voertuig is gemonteerd.

Drie motoren

Kopers van de Bravia Swan 495 kunnen kiezen drie verschillende motoren: de kleinste versie is de 1.5-liter diesel, deze heeft 119 pk en een handgeschakelde zesversnellingsbak. Daarboven komt de 150 pk versie terwijl de sterkste versie 176 pk en een achttrapsautomaat heeft. De Vivaro, het zustervoertuig van Opel, is binnenkort met een behoorlijk capabele elektrische aandrijving leverbaar. Deze heeft een redelijk acceptabele actieradius van rond de 300 kilometer heeft. Hiermee zou een camper als de Bravia Swan 495 geluidarm en emissieloos door het leven kunnen gaan.

Like dit artikel
Tweet dit artikel