Brengt Lippert deze luifel met zonnecellen ook naar Europa?

Lippert Solera OG luifel met zonnecellen

Brengt Lippert deze luifel met zonnecellen ook naar Europa?

Door het toenemend gebruik van elektrische apparatuur wordt de energietoelevering – en ook de onafhankelijkheid daarvan – steeds belangrijker voor kampeerders. Een interessante ontwikkeling op dit gebied is de introductie van de Solera OG zonneluifels door het Amerikaanse Lippert Components, Inc.

Deze in samenwerking met Renogy ontwikkelde luifels met geïntegreerde zonnecellen zouden wel eens een revolutie teweeg kunnen brengen in de manier waarop kampeerders zonne-energie opwekken.

Samenwerking tussen Lippert en Renogy

Op dit moment wekken kampeerders eigenlijk alleen zonne-energie op door zonnepanelen op het dak van het recreatievoertuig te plaatsen. Maar zo’n dak is vaak te klein en ook te vol om er voldoende zonnepanelen op te plaatsen. Het idee om zonnecellen in een luifel te integreren is daarom helemaal niet zo gek. Daarmee vergroot je de oppervlakte aan cellen immers behoorlijk.

In een samenwerking hebben Lippert en Renogy de handen ineengeslagen om de naar eigen zeggen baanbrekende Solera OG zonneluifels te ontwikkelen. Deze luifels zijn uitgerust met de nieuwe, flexibele zonnepaneeltechnologie van Renogy, waarbij zonnedellen zijn geïntegreerd in robuust, gelamineerd vinyl. Een primeur in de industrie en een belangrijke stap in de richting van meer energieonafhankelijkheid voor kampeerders en liefhebbers van off-grid kamperen.

Solera OG luifels

De Solera OG luifels zijn niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook een toonbeeld van gebruiksgemak en efficiëntie. Ze kunnen tot 300 watt aan zonne-energie genereren wanneer ze volledig zijn uitgerold, en nog steeds 200 watt in deels ingerolde toestand. Het ontwerp kenmerkt zich door zijn lage gewicht, flexibiliteit en duurzaamheid. Bovendien zijn deze zonneluifels naadloos te integreren met de bestaande hardware van recreatievoertuigen, wat de installatie een stuk vereenvoudigt.

Marktintroductie vooralsnog alleen in Noord-Amerika

De verwachting is dat de Solera OG zonneluifels zeer binnenkort op de markt komen. Maar vooralsnog alleen in Noord-Amerika. Of we ze ook in Europa tegemoet kunnen zien, is nog even afwachten. We hebben de indruk dat het doek en de constructie die men hiervoor gebruikt weliswaar past bij hetgeen men nu in Noord-Amerika gebruikt, maar wat zwaarder is dan wat in Europa gebruikelijk is.

Wat betekent dit?

Terwijl we de mogelijke komst van de Solera OG zonneluifels naar Europa afwachten, is het duidelijk dat de technologie van de Solera OG zonneluifels een behoorlijke impact kan hebben op de toekomst van kamperen en off-grid leven. Deze luifels vergroten de oppervlakte die er voor zonnecellen beschikbaar is, immers in grote mate.

Natuurlijk, kampeerders zouden ook nu al hun toevlucht kunnen nemen tot losse zonnepanelen die ze naast hun recreatievoertuig plaatsen. Maar dat doet vooralsnog bijna niemand, men vindt dat kennelijk toch te veel gedoe, ook omdat je die panelen tijdens het reizen ergens moet opbergen en ze het nodige extra gewicht met zich meebrengen.

Dat maakt het resultaat van de samenwerking tussen Lippert en Renogy tot een interessant alternatief, dat goed laat zien hoe innovatie en technologie de kampeerervaring kunnen verrijken.

Like dit artikel
Tweet dit artikel