Bürstner en Polyplastic breiden terugroepactie ramen uit

kampeerzaken.nlAl eerder is in het nieuws geweest dat de ramen van een aantal Bürstner caravans uit de bouwjaren 1998 t/m 2000 niet helemaal perfect zijn. De ramen, die Bürstner betrekt van toeleverancier Polyplastic, zijn samengesteld uit een kunststof binnen- en buitenschaal die langs de rand met elkaar zijn verlijmd. Deze lijmlaag is gevoelig voor UV-straling en wordt daartegen beschermd door een laagje verf, dat middels een zeefdrukprocedé langs de rand van de ramen wordt aangebracht, zoals u op de foto kunt zien.
Helaas is gebleken dat bij een aantal ramen de toegepaste verf niet voldoende UV-bestendig is. Daardoor kan de lijmlaag door UV-straling worden aangetast en loslaten. Bürstner en Polyplastic hielden daarom sinds afgelopen jaar al een veiligheidsactie voor de controle van de ramen bij caravans van de bouwjaren 1998 t/m 2000.
Om het zekere voor het onzekere te nemen breiden Bürstner en Polyplastic de veiligheidsactie, waarbij de ramen van de caravans en campers moeten worden gecontroleerd en zonodig worden voorzien van speciaal ontwikkelde schroeven, nu verder uit naar alle Bürstner caravans en campers van de bouwjaren 1998 t/m 2005. Ook de caravans waarbij tijdens de eerdere terugroepactie al losgelaten ramen werden geconstateerd worden uit voorzorg weer teruggeroepen.
 Voor de volledigheid volgt hier het volledige persbericht dat wij zojuist van Bürstner ontvingen:
PERSBERICHT
Fabrikant van recreatievoertuigen Bürstner en ramenfabrikant Polyplastic breiden de veiligheidsactie van controle van ramen uit naar alle caravans en campers van de bouwjaren 1998 t/m 2005
De fabrikant van recreatievoertuigen Bürstner GmbH, Kehl, en de ramenfabrikant Polyplastic BV, Rotterdam, houden sinds afgelopen jaar een veiligheidsactie ter controle van de ramen bij caravans van de bouwjaren 1998 t/m 2000. In het kader van permanente kwaliteitscontroles werd geconstateerd dat er onder bepaalde omstandigheden, zoals bijv. sterke UV-straling, de verbinding tussen binnen- en buitenraam kan loslaten.
Intensieve tests en onderzoeken door experts hebben aangetoond, dat ook latere bouwjaren bij zowel caravans als campers betroffen kunnen zijn van het verschijnsel dat de ramen loslaten. Reden hiervan is de verf, die voor de volle zeefdruk aan de buitenranden van de ramen gebruikt werd en niet voldoende UV-bestendig is.
„Ook al heeft volgens onze ervaringen tot nu toe alleen een enkel raam na voldoende lange UV-bestraling en bij inwerking van bepaalde kracht losgelaten, hebben wij toch besloten om in het belang van de veiligheid van onze klanten en die van overige weggebruikers alle ramen met volle zeefdruk uit voorzorg te controleren”, verklaren de bedrijfsleiders van Bürstner en Polyplastic, Klaus-Peter Bolz en Jan Peter Veeneman, overeenstemmend.
Bij alle voertuigen worden de binnenste en de buitenste ruit met speciaal hiervoor ontwikkelde schroeven die amper in het oog vallen, duurzaam met elkaar verbonden. Jan Peter Veeneman van Polyplastic beklemtoont dat deze schroefverbinding het grote voordeel heeft dat de uitvoering van de werkzaamheden weinig tijd kost en de klanten er bij de dealer op kunnen wachten.
Betroffen zijn zowel caravans als ook campers van de bouwjaren 1998 t/m 2005. Alle voertuigen waar al enkele ramen los hadden gelaten en die in het kader van de veiligheidsactie geholpen zijn, dienen uit voorzorg terug te komen om ook de overige ramen vast met elkaar te verbinden.
De noodzakelijke werkzaamheden worden door Bürstner dealers uit coulance doorgevoerd. Materiaal en uren worden niet berekend.
De afhandeling volgt in stappen. Omdat de lijmverbinding in de regel pas met toenemende leeftijd en de daarmee verbondene langere UV-straling los kan laten, worden in eerste instantie eerst de oudste voertuigen gecontroleerd en opeenvolgend alle overigen. Betroffen klanten worden schriftelijk door Bürstner geïnformeerd wanneer hun voertuig geholpen wordt.
Indien er tekenen zijn dat de lijmverbinding tussen de ramen loslaat, dient de dichtstbijzijnde Bürstner dealer, na het maken van een afspraak, opgezocht te worden zodat alle ramen nu al behandeld worden. In ieder geval dienen de ramen voor begin van de reis uit voorzorg met stevige tape op de rand beveiligd te worden.
De veiligheidsactie wordt in overleg met het Kraftfahrt-Bundesamt in Duitsland uitgevoerd, dat wederom alle betreffende Europese instanties informeert.
In het kader van deze veiligheidsactie beidt Polyplastic nieuwe ramen tegen zeer gunstige condities aan. Deze aanbieding is vooral bij oudere voertuigen zeer interessant omdat de de voertuigen optisch opgewaardeerd worden.
Alle informatie over deze veiligheidsactie vindt u ook op Internet op www.polyplastic.nl. Vragen beantwoorden wij ook telefonisch, nr. 010 – 238 10 20 of per e-mail (pass@polyplastic.nl).

Like dit artikel
Tweet dit artikel