Camper met minimale footprint van Roller Team

Roller Team Triaca

Duurzame camper van Roller Team

ZOETERMEER – Duurzaamheid en kamperen zijn nauw met elkaar verweven. Als kampeerder ben je dichter bij de natuur en besef je terdege hoe zuinig je daar op moet zijn.

Eigenlijk is het dan vreemd dat de meeste aandacht voor duurzaamheid voor duurzaamheid te vinden is bij de campings, tenten en buitensportkleding. Bij de recreatievoertuigen ligt de nadruk vooral op luxe en comfort.Daarom vinden wij het interessant om te lezen dat het Italiaanse Roller Team heeft geïnvesteerd in een studie naar een duurzame camper. Daarbij gaat het niet alleen om de materialen en bouwwijzen, maar ook om de duurzaamheid tijdens het gebruik.

Roller Team is voor dit project een samenwerking aangegaan met de universiteiten van Firenze en Siena. Die zijn allesbehalve over één nacht is gegaan en hebben zo ongeveer alles uit de kast gehaald.

In de wanden werd bijvoorbeeld een gewichtsbesparing van 30% bereikt door de toepassing van speciale vezels van basalt. Ook in het interieur zien we dergelijke maatregelen. De kastdeurtjes zijn lichter dan gebruikelijk doordat Roller Team hier een aluminium raamwerk toepast, waarbinnen weer dunne MDF panelen zijn gemonteerd. Het werkblad is van PRAL, een materiaal dat in het geval van een beschadiging eenvoudig kan worden gerepareerd zodat vervanging niet zo snel nodig is. Uiteraard is de bekleding van de kussens vervaardigd van recyclebare materialen.

Er is niet alleen op de duurzaamheid gelet, maar ook op het gebruiksgemak. Zo is het meubilair verregaand modulair uitgevoerd. De garderobekast is zowel via de binnenzijde als via de buitenzijde bereikbaar. Het hefdak kan elektrisch worden bediend, ook kan de zithoek middels een druk op de knop worden omgetoverd tot bed.

In tegenstelling tot de meeste campers is er in deze camper geen gas aan boord. Alles werkt op elektriciteit die afkomstig is uit de lithium-accu’s, die worden bijgeladen door zonnepanelen. Ook het koken gaat elektrisch, met een inductieplaat.

Verder wordt er gebruik gemaakt van de nodige innovatieve technieken om het verbruik van energie en water zo gering mogelijk te houden. Er wordt bijvoorbeeld lucht bijgemengd bij het kraanwater. Zo kan er met aanzienlijk minder water toch een stevige straal uit de kraan komen. Als je op het controlepaneel invult hoeveel personen van de camper gebruikmaken, kan het voorspellen hoelang er nog genoeg water en energie voorhanden is. Als het vriesvak van de koelkast leeg is, wordt het automatisch uitgeschakeld.

Zo moet deze krap 6 meter lange camper, die overigens Triaca heet, 24% minder energie verbruiken. Verder heeft dit studiemodel een 11 procent geringere CO2-footprint dan het standaard productiemodel.

Like dit artikel
Tweet dit artikel