Voor veel camperaars is de perfecte standplaats meer dan alleen een vlak stukje grond met een stroompaaltje. Het gaat ook om rust, ruimte en uitzicht. Daarom is het ook belangrijk wie en wat er naast je staat. Dat laatste blijkt zelfs verrassend bepalend te zijn.
Uit Goboony’s ‘Groot Nationaal Camperonderzoek 2025’ blijkt dat veel kampeerders het liefst buren kiezen die op henzelf lijken: in leeftijd, campertype én reisstijl. Wat zeggen die voorkeuren over hoe we reizen? Zijn het onschuldige wensen, of tekenen ze een nieuwe vorm van sociale selectiviteit op de camping? En: wat kunnen campings en met name camperplaatsen met deze inzichten? We doken in de cijfers én de praktijk.
Wat zeggen de cijfers? Overzicht van het onderzoek
Het Groot Nationaal Camperonderzoek 2025 werd uitgevoerd door deelplatform Goboony. Meer dan 4.000 respondenten gaven antwoord op vragen over reisgedrag, voorkeuren én sociale wensen op de camping. Wat blijkt? Ruim 70% van de camperaars heeft duidelijke voorkeuren voor het type buren.
De drie meest genoemde selectiecriteria zijn:
- Leeftijd en levensfase (68%): jonge gezinnen worden vaak vermeden door stellen zonder kinderen.
- Type camper of voertuig (73%): buscamperaars staan liever niet tussen liners, en andersom.
- Reisdoel of stijl (59%): camperaars die veel op pad zijn, mijden ‘blijvers’.
Ook nationaliteit speelt een rol. Zo geeft 42% aan liever geen Amerikanen of Russen als buren te hebben. Niet dat we die hier zo vaak zien, maar toch. Belgen en Duitsers worden overwegend neutraal of positief beoordeeld.
Herkenning of afbakening?
De genoemde voorkeuren wijzen op een verlangen naar rust, gedeelde routines en voorspelbaar gedrag. Camperaars blijken gevoelig voor het ‘ritme’ van hun buren: dagindeling, lawaainiveau en omgangsvormen wegen mee in de ervaring van vrijheid.
De cijfers suggereren dat deze voorkeuren niet altijd voortkomen uit vooroordelen, maar uit eerdere ervaringen. Ze weerspiegelen een zoektocht naar een ontspannen omgeving waarin het samenleven op een kleine oppervlakte soepel verloopt.
Frictie of finesse?
Campingeigenaren herkennen het fenomeen, zo blijkt uit interviews in diverse vakmedia. Volgens hen worden verzoeken als “bij mensen zonder kinderen” of “ver weg van huurcampers” steeds vaker geuit, vooral op kleinschalige locaties.
Sommige campings en camperplaatsen spelen hierop in met zones voor rustzoekers of indelingen op type camper. In praktijkvoorbeelden wordt ook gewerkt met boekingssystemen waarin gasten voorkeuren kunnen aangeven, die vervolgens handmatig of automatisch worden verwerkt.
Volgens genoemde uitbaters leidt dit vaak tot tevredener gasten en een rustiger sfeer, maar het vergt ook duidelijke communicatie: het blijven voorkeuren, geen garanties.
Waar ligt de grens?
Het risico van selectief buren kiezen is sociale fragmentatie. Met name buitenlandse camperaars kunnen de indruk krijgen dat ze minder welkom zijn. In het Camperonderzoek wordt melding gemaakt van een voorkeur voor nationale gelijkgestemdheid, wat de openheid op campings onder druk kan zetten.
Het roept vragen op over de balans tussen comfort en inclusiviteit. Want hoewel kamperen bekendstaat om zijn laagdrempeligheid, laat dit onderzoek zien dat ongeschreven regels en stille grenzen steeds nadrukkelijker aanwezig zijn.
Kamperen en camperen op maat – en met beleid
De trend is duidelijk: camperaars willen meer controle over hun directe omgeving. Dat leidt tot verdere personalisering in de inrichting van camperplaatsen en het reserveringsproces. Maar de uitdaging zit in het bewaren van gastvrijheid en diversiteit.
Voor beheerders betekent het inspelen op voorkeuren zonder uitsluiting te organiseren. En voor camperaars: bewust kiezen waar je gaat staan kan helpen – maar soms ontstaat de beste reiservaring juist door een onverwachte buur. Maar de meeste camperaars staan maar vrij kort op één plek, dus voor je het weet heb je geen last meer van die irritante gewoontes van de buren.