Camperbranche bereikt nieuw record: 150.000 campers in Nederland

150.000 campers in Nederland

Camperbranche bereikt nieuw record: 150.000 campers in Nederland

Afgelopen maandag werd in Nederland de 150.000ste camper op kenteken gezet. Een record. Het aantal campers is in ons land is in tien jaar tijd verdubbeld.

De voornaamste drijfveren die tot de aankoop van een camper leiden zijn veelal vrijheid, avontuur, en onafhankelijkheid zijn de belangrijkste drijfveren achter de aankoop van een camper. Maar sinds de coronapandemie is er nog een koopargument bijgekomen.

Camper als veilig alternatief

In deze tijd is op vakantie gaan met alles (keuken, bed, badkamer met douche en toilet) aan boord het ideale en veilige alternatief. Want met een camper kun je veilig reizen in coronatijd. Bovendien heb je met een camper de mogelijkheid om snel verder te trekken of weer naar huis te trekken als een regio naar groen, gele of oranje gaat. Daardoor steeg de camperverkoop de afgelopen tijd naar een ongekende hoogte en werd ook de magische grens van 150.000 campers bereikt.

Eind 2006 waren er zo’n 50.000 campers in Nederland. Najaar 2016 bereikten we de grens van 100.000 campers. Nu dus 150.000 campers.

De camperbranche stapelt ook verkooprecord op record, blijkt uit cijfers van branchevereniging KCI. Leo Diepemaat, voorzitter van branchevereniging, vertelt dat de populariteit van campers al jaren in de lift zit. De laatste tijd gaat de groei nog harder: “Zo zagen we het afgelopen kwartaal nog een stijging van 28 procent bij de verkoop van nieuwe campers, met zelfs een groei van 44 procent in de maand maart 2021.”

Aanbod is momenteel schaars

150.000 campers in NederlandCorona deed de groei vorig jaar nog sneller gaan. Kampeervakanties bleken toen het veilige alternatief voor gecancelde vliegreizen, hotelvakanties en cruises. Leo Diepemaat: “Vorig jaar, met de uitbraak van corona, lag de verkoop twee maanden vrijwel stil. Maar daarna ging het los. We hadden vorig jaar zelfs maanden waarbij de verkoop met 85 procent steeg.”

Uit de cijfers van de brancheorganisatie blijkt dat de vraag naar campers enorm is. Hierdoor lopen de levertijden uiteraard flink op. Toch kunnen veel mensen die een nieuwe camper kopen daar nog deze zomer van genieten. Leo Diepemaat: “Doordat fabrieken hun productiecapaciteit hebben vergroot en camperdealers fors hebben ingekocht zijn er nieuwe campers onderweg naar Nederland. Maar het aanbod is schaars – als je op dit moment aanschafplannen hebt, dan is het advies om niet te lang te wachten. Ook voor een gebruikte camper, want ook die zijn bijna niet aan te slepen: bij de occasion campers werd in het eerste kwartaal van 2021 een plus genoteerd van 34 procent.”

Steeds meer jongeren kopen of huren een camper

150.000 campers in Nederland, meer jongerenVan alle campers is twee derde (66 procent) in het bezit van 56-plussers. Maar het aandeel jongeren dat een camper heeft, groeit. Binnen de groep 26-35 jaar is het camperbezit vorig jaar met bijna 24 procent toegenomen. Dat komt mede omdat roadtrips met de camper in korte tijd razend populair zijn geworden. ‘Niet het eindpunt, maar de reis is de bestemming’: een enorm cliché, maar het verklaart wel het succes van de camper.

Like dit artikel
Tweet dit artikel