Campernaam

babyvoet column theo campernaam(1)Elke debuterende camperaar krijgt er al snel mee te maken. De camper moet een naam hebben. Caravans hebben zelden een naam. Campers daarentegen wel. Net als als een boot. Boten krijgen meestal de naam van de vrouw des bootes, campers zelden. Twee onderwerpen zijn bij campernamen bijzonder in trek. Spreukachtige woordspelingen en de kleinkinderen.

Bekenden zijn: ‘colum-bus’, ‘sunny-view’, ‘pluk-de-dag’ en meer van dat soort avontuurlijke, zonnige en ‘je-leeft-maar-één-keer’-benamingen. De variaties zijn oneindig en elke vakantie kom ik weer nieuwe tegen.

Hele leuke maar ook nietszeggende. Zoals ’stampertje’, ‘wheelie’ en ‘maf-bak’. Hoewel die laatste eigenlijk toch wel weer leuk is. Eigenlijk gaat het er ook niet om of zo’n naam leuk is… het gaat om de beleving van de eigenaar van desbetreffende camper. Als iemand z’n camper ‘hobbel-hok’ noemt dan moet ie dat lekker zelf weten. Onze camper heet trouwens ‘DieVanOns’. Omdat ie van ons is.

Veel campers hebben een naam die nog het meest op een honden-naam of -merk lijkt. In negen van de tien gevallen zit er dan daadwerkelijk een hond (vaak een hond-je) in de camper. De meeste namen echter lijken in eerste instantie nergens op. Zoals ‘klanna’, ‘wimda’ en ‘kemma’. Hoe dik je van Dale ook is… chocola ga je er niet van maken. Het zit zo… veel camperaars zijn inmiddels opa en oma. En het meest dierbare bezit van opa’s en oma’s zijn de kleinkinderen. Zonder kleinkinderen wordt je namelijk nooit opa of oma. En dan is het voor de hand liggend dat de namen van die kleinkinderen op de camper moeten.

Maar ja… met een beetje vruchtbare stamboom zit je zo met twee of meer namen. En een camper kan er maar eentje hebben. Dus wordt er naar hartelust gepuzzeld met letters, lettergrepen en fonetische uitkomsten. Van Fred en Lies maken we ‘Fredelies’. En ‘Berggeitjes’ komt natuurlijk van Bert, Gerrit en Jessie. Makkelijk zat en fonetisch kan een kunstgebit het ook wel aan. Anna en Aaltje is dan weer zo’n typische instinker. En dan zul je zien dat opa het pas in de gaten heeft als hij van een afstandje kijkt of alle plakletters wel mooi recht zitten. Gaat oma nooit goed vinden.

Vandaar dat ik hierbij ook een serieuze en welgemeende oproep wil doen aan alle jonge ouders. Natuurlijk zullen alle aankomende opa’s en oma’s dolgelukkig zijn met hun nieuwe status. Maar die namen van tegenwoordig kan echt niet. Jinthe, Boaz en Kjente? Hoe gek willen jullie opa en oma maken? Als er al een beetje fatsoenlijke campernaam van te breien is schiet geheid het gebit los. Yanou, Kayleigh en Djesmay? Dan staat er straks ‘NouKaMay’ op de camper. Daar kunnen opa en oma echt niet de straat mee op. Ook vier- en vijflingen helpen niet echt. Zoveel letters passen er niet op de achterkant van een camper. Of pappa’s en mamma’s het dus een beetje rustig aan willen doen… graag.

Theo Thomas

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel