Campers uit Rusland

UAZ Mir alkoof camper

Campers uit Rusland

De Russische voertuigtechnologie is niet de modernste, maar wordt wel als robuust beschouwd en heeft zich al duizenden keren bewezen in militair en civiel gebruik.

Van het Russische merk UAZ zijn in Nederland bijvoorbeeld verschillenden modellen te koop, van terreinwagen tot vierwielaangedreven bestelwagen. Vooral die laatste wordt veel gebruikt als basis voor campers voor avontuurlijke reizen. De prijzen zijn, als we de BPM buiten beschouwing laten, buitengewoon interessant.

Made in Russia GmbH

Helaas is de prijs in Nederland in verhouding hoog vanwege die BPM. Het basisvoertuig kost hier inclusief BTW bijvoorbeeld maar ongeveer 20.000 euro maar daar komt nog wel 5.000 euro BPM bij. Maar in Duitsland, waar geen sprake van BPM is, zijn de prijzen veel aantrekkelijker. Daarom importeert het bedrijf “Made in Russia GmbH” nieuwe off-road voertuigen uit Rusland. En deze zijn zelfs als camper – met een optionele cabineopbouw, een hefdak of een complete ombouw, ongelooflijk goedkoop.

Een nieuwe camper vanaf 26.000 euro

Het Buchanka basismodel (4×4) is een buscamper met hefdak. Deze kost bij Made in Russia GmbH inclusief een vast hoog dak en eenvoudig bed ongeveer 26.000 euro. Maar je kunt er ook een 4×4 alkoofcamper met basisuitrusting voor 4-5 personen bestellen voor slechts 30.000 euro. Een wat luxer uitgevoerde 4×4 alkoof camper – met airco en stuurbekrachtiging etcetera – is bij Made in Russia GmbH verkrijgbaar voor ongeveer 40.000 euro. Bij import naar Nederland moet je rekenen op een BPM van ongeveer 5.500 tot 8.000 euro. Het bij Rosenheim gevestigde Made in Russia GmbH zal de voertuigen overigens aanpassen en ombouwen zodat ze aan de geldende Europese emissiewaarden voldoen.

Betrouwbaarheid

We hebben het hier overigens niet over oude voertuigen die van legerdepots afkomstig zijn, maar over volledig nieuw gebouwde campers. Ze voldoen qua techniek en comfort niet altijd aan de laatste normen maar behoren qua betrouwbaarheid tot de besten. Wie van plan is om naar Oost-Europa of Rusland te reizen met de camper, kan bovendien profiteren van het complete servicenetwerk van Lada/UAZ, dat zich uitstrekt van Duitsland tot Oost-Europa en in Centraal- en Noord-Azië. Dankzij de eenvoudige techniek zijn ze door een handige sleutelaar overigens ook makkelijk zelf te repareren.

Apparatuur van bekende merken

Qua prestaties zijn het geen pottenbrekers, de motoren leveren 83 tot 112 pk. De Russische campers zijn gebaseerd op beproefde indelingen en de gebruikte apparatuur is dezelfde als de Europese camperbouwers gebruiken. De componenten voor verwarming, sanitair, en elektriciteit zijn afkomstig van beproefde en bekende leveranciers zoals Dometic, Thetford, Votronic, Truma, Eberspächer of Webasto.

Like dit artikel
Tweet dit artikel