Kamperen bij de beren

kampeerzaken.nlIn de mooie natuur en de sprookjesachtige omgeving van de streek Dalarna in Midden-Zweden, liggen op nog geen vijftien autominuten van elkaar verwijderd Grönklitt, Orsa Berenpark (Orsa Björnpark) en Orsa Camping.

Een betere combinatie van reisdoelen is nauwelijks denkbaar voor wie een afwisselende vakantie in dit gebied wil doorbrengen. Zo kun je er deelnemen aan een van de vele activiteiten in de ruige natuur rondom Grönklitt, een bezoek brengen aan Europa’s meest noordelijke berenpark en genieten van de rust en stilte op de camping van Orsa, of ”de Rivièra van Dalarna” zoals het gebied ook wel genoemd wordt.
 Orsa Camping
Op vijftien kilometer afstand van Grönklitt ligt de viersterrencamping van Orsa, fraai gelegen aan het Orsasjömeer. Met name in de zomer wordt deze plaats ook wel ”de Rivièra van Dalarna” genoemd, vanwege het meer dan een kilometer lange zandstrand. Veel van de activiteiten rond het meer spelen zich dan ook af rond het water. Vorig jaar werd Orsa Camping uitgekozen tot schoonste badplaats van heel Zweden! In de zomer kunnen zowel kinderen als volwassen er leren varen met een eenpersoons-jol (type Optimist) of met een kleine kielboot, het prille begin van een succesvolle zeilcarrière.
Grönklitt
Het dorpje Grönklitt grenst aan het gebied Orsa Finnmark, waar met name in de zomer veel te beleven valt in de bijzonder mooie natuur die het gebied rijk is. Onze gidsen brengen je graag naar het beste viswater, adviseren je over kanotochten of over de plekken waar een ontmoeting met een eland of bever zeker geen uitzondering is. De veiligste ontmoeting met een beer is natuurlijk van achter een hek in ons beroemde berenpark, maar het is ook mogelijk om samen met een van onze berenexperts de dieren op te sporen tijdens hun tocht door de uitgestrekte bossen …
Orsa Berenpark
Het berenpark van Orsa (Orsa Björnpark) is het grootste berenpark van Noord-Europa. Beren, wolven, lynxen, veelvraten (wargen), berguilen, rode vossen en bergvossen naast elkaar in een gebied van 90.000 m². Geen doorsnee dierentuin dus, maar een groot, gevarieerd en beschermd gebied waar de dieren in hun natuurlijke omgeving naast elkaar leven. ‘Groots’ is het berenpark ook op het gebied van onderzoek en informatie¬voorziening: Orsa is geclassificeerd als wetenschappelijk instituut.

Binnenkort krijgt het park er twee bewoners bij: In de zomer verhuizen twee enorme Russische beren naar Orsa. Deze viervoeters zijn van het soort Kamtjatka en wel drie keer zo groot als een normale beer!

In 2007 wordt het Roofdierencentrum (Rovdjurscentrum) geopend, een gebouw van ca. 1250 m² met allerhande informatie over roofdieren dat plaatsbiedt aan exposities, conferentieruimten en activiteiten. Deze zomer is er al een speciale expositie over de wolf te bezichtigen.

Veel jonge kinderen willen later graag dierenverzorger worden. In de ”roofdierenschool” krijgen kinderen tussen 7 en 12 jaar, onder deskundige begeleiding van de verzorgers in het park, de kans om de dieren van dichtbij te zien.
Meer info op www.visitsweden.nl

Like dit artikel
Tweet dit artikel