Campings en vakantieparken waarschijnlijk 1 juli weer open

Campings en vakantieparken waarschijnlijk 1 juli weer open

Campings en vakantieparken waarschijnlijk 1 juli weer open

Bijna iedereen zal gisteravond de tweewekelijkse persconferentie hebben gezien, waarin de minister-president de versoepeling van de coronamaatregelen aankondigde.

Daarin was ook goed nieuws voor de kampeerders en kampeerbranche: als het goed is, en dat wil zeggen dat de verspreiding van het coronavirus gaat zoals men nu verwacht, mogen alle campings en vakantieparken per 1 juli weer helemaal open.

Kantines ook weer open

Dan mogen ook de gezamenlijke douche- en toiletvoorzieningen weer worden gebruikt. Bovendien kan het dan ook nog gezellig worden op de campings. De terrassen mogen per 1 juni al open en de restaurant en cafés, dus ook de kantines op de campings, mogen per 1 juli weer open.

Voldoende afstand

Daarbij geldt de nadrukkelijke voorwaarde dat er voldoende afstand wordt gehouden. De horeca wordt bovendien verplicht om uitsluitend op reservering te werken. Er zijn dus nog steeds maatregelen maar tegen die tijd is iedereen zo aan het anderhalve meter afstand houden gewend, dat dat bijna automatisch zal moeten gaan.

Zwembaden en recreatieve voorzieningen

Wat betreft de recreatieve voorzieningen zullen we ongetwijfeld rekening moeten houden met de nodige beperkingen. De binnenzwembaden mogen per 11 mei weer open, staat op de website van de overheid. Maar dat zal dan voor niet recreatieve doeleinden zijn, dus voor zwemles en dergelijke. We mogen verwachten dat de buitenzwembaden over een tijdje ook weer open mogen, maar ook dan zal recreatief zwemmen waarschijnlijk nog niet zijn toegestaan. Het is bij recreatief zwemmen ook bijna onmogelijk om steeds anderhalve meter afstand te houden. In hoeverre en wanneer recreatief zwemmen in zwembaden toegestaan is, is nog uiterst onzeker. Zwemmen in recreatiegebieden en in zee is natuurlijk een ander verhaal. Daar is het veel makkelijker om voldoende afstand te houden.

Nog niets is zeker

De mededeling dat campings per 1 juli weer helemaal open mogen, is onder voorbehoud. De overheid heeft een gefaseerde beperking van de coronamaatregelen uitgestippeld. Hierbij wordt iedere keer gekeken naar de ontwikkelingen. Het kan dus zijn dat eerder aangekondigde stappen worden uitgesteld. Maar zoals het er nu naar uitziet, kunnen we komende zomer in ieder geval weer kamperen.

Grenzen open?

Wat ook nog niet zeker is, is wanneer de grenzen weer open gaan, en van welke landen. En als de grenzen open zijn, is het ook nog maar de vraag of we overal weer vrij mogen rijden. De meeste Europese landen zijn nu bezig om in eigen land de beperkingen gefaseerd te versoepelen. De verwachting is dat pas als dat onder controle is, men gaat kijken of de grenzen ook weer open mogen voor vakantiegangers.

Like dit artikel
Tweet dit artikel