Campings in Duitsland ongekend populair: recordjaar bevestigt groeiende aantrekkingskracht

Campings in Duitsland ongekend populair: recordjaar bevestigt groeiende aantrekkingskracht

Campings in Duitsland ongekend populair: recordjaar bevestigt groeiende aantrekkingskracht

Nederlandse kampeerders blijven vaak in eigen land, maar trekken ook graag de grens over, naar Duitsland bijvoorbeeld. Of het nu voor de bossen van de Eifel is, het glooiende landschap van de Moezel of de frisse zeewind aan de Duitse Oostzee – Duitsland blijkt al jaren een geliefde bestemming. In 2024 is de populariteit van campings bij onze oosterburen naar recordhoogte gestegen.

Met 42,9 miljoen overnachtingen op Duitse campings in 2024 is een historisch hoogtepunt bereikt. Dat zijn uiteraard niet alleen Nederlandse kampeerders. De Duitsers zelf waren in de overgrote meerderheid. Maar wat maakt kamperen in Duitsland zo aantrekkelijk, ondanks prijsstijgingen? En welke regio’s trekken daarbij de meeste buitenlandse gasten – waaronder ook veel Nederlanders?

Sterke groei in kampeerland Duitsland

Volgens het Duitse statistiekbureau Destatis zijn in 2024 meer mensen dan ooit op een Duitse camping verbleven. De stijging van 1,4 procent ten opzichte van 2023 lijkt bescheiden, maar in vergelijking met het pre-coronajaar 2019 (toen 35,8 miljoen overnachtingen werden genoteerd), gaat het om een toename van bijna 20 procent.

Campings in Duitsland ongekend populair: recordjaar bevestigt groeiende aantrekkingskrachtDaarmee is de trend van gestage groei, die al twee decennia aanhoudt, verder doorgezet.Opvallend: het aandeel van kamperen in het totaal aantal toeristische overnachtingen blijft stabiel hoog. In 2024 vond 8,6 procent van alle overnachtingen plaats op een camping. Dat ligt nog altijd duidelijk boven het niveau van voor de pandemie.

Oostzee populair, buitenlanders kiezen voor het zuidwesten

Wat betreft de populairste regio’s blijven vaste waarden overeind. Duitse kampeerders trekken vooral massaal naar de Oostzeekust van Schleswig-Holstein, goed voor maar liefst 3,4 miljoen overnachtingen. Voor buitenlandse gasten, waaronder ook veel Nederlanders, zijn het juist de grensregio’s in het zuidwesten die in trek zijn. Het Zwarte Woud spant de kroon met 739.000 buitenlandse overnachtingen, gevolgd door de regio’s Moezel-Saarland, Eifel en het Bodenmeer.

Daarnaast vallen enkele minder bekende gebieden op door hun hoge dichtheid aan campings: in het Fränkische Seenland overnachtte bijna de helft van de toeristen op een camping. Ook het Lausitzer Seenland, de Holsteinische Schweiz en de Mecklenburgische Seenplatte laten een opvallend hoog aandeel campings zien ten opzichte van andere accommodaties.

Duitse aantrekkingskracht voor Nederlandse kampeerders

Voor Nederlandse kampeerders blijft Duitsland een behoorlijk logische keuze. De afstand is beperkt, de infrastructuur uitstekend, en het aanbod aan mooie campings en comfortabele standplaatsen is breed en betaalbaar. Regio’s als de Eifel, de Moezelvallei en het Zwarte Woud zijn al decennia populair onder Nederlanders – mede vanwege het landschap dat sterk afwijkt van het vlakke thuisland, zonder dat het een flinke reistijd of cultuurshock oplevert.

Opvallend is dat Duitsland ook steeds vaker wordt gekozen als alternatief voor de klassieke kampeerlanden als Frankrijk of Italië. De zomers zijn er doorgaans minder heet, de campings minder overvol, en de kosten – ondanks gestegen prijzen – nog steeds relatief laag. Zeker voor gezinnen of camperaars die in het hoogseizoen reizen, kan dit verschil doorslaggevend zijn.

Prijzen stijgen, maar blijven concurrerend

De prijzen op Duitse campings zijn in de afgelopen jaren wel duidelijk gestegen. Ten opzichte van 2020 betalen kampeerders in 2024 gemiddeld 27,7 procent meer voor een camperplaats en 24,6 procent meer voor een reguliere campingplek. Daarmee ligt de stijging iets boven die van de algemene overnachtingskosten in Duitsland (+23,1%) en ook iets boven de gemiddelde inflatie (+19,3%).

Toch zijn de prijzen nog steeds concurrerend ten opzichte van veel West- en Zuid-Europese landen, zeker als men kijkt naar de verhouding tussen comfort, ruimte en locatie. Voor Nederlandse kampeerders die met eigen kampeermiddel reizen, blijven de extra kosten beperkt tot brandstof en soms tolwegen – beide in Duitsland relatief vriendelijk geprijsd.

Contrast met Nederland

Waar de Duitse kampeermarkt groeit, noteerde Nederland in 2024 een lichte daling van het aantal overnachtingen op campings. De bezetting bleef in Nederland weliswaar boven het pre-coronaniveau, maar de verschillen met Duitsland zijn opvallend. Een mogelijke verklaring is de grotere geografische spreiding van campings in Duitsland, met veel natuurgebieden die zich bij uitstek lenen voor rustzoekende kampeerders.

Ook speelt mee dat Duitsland in 2024 opnieuw een record noteerde in de verkoop van nieuwe campers en caravans. Dat versterkt de binnenlandse markt, maar zorgt ook voor meer voorzieningen en innovatie in de kampeerinfrastructuur – iets waar buitenlandse gasten van meeprofiteren.

Like dit artikel
Tweet dit artikel