Campinghouders echt in problemen?

kampeerzaken.nlDe RECRON verspreidde vorige week het persbericht dat diverse campings financieel in de problemen komen, de wettelijke afschrijvingsregels zijn aangepast waardoor zij hun onroerende goederen, die vaak met geleend geld zijn gebouwd, minder kunnen afschrijven. De RECRON vraagt om politieke aandacht, maar wij zouden ook even uw aandacht als kampeerder voor deze problematiek willen vragen.
Als we de diverse beoordelingswebsites zoals ZOOVER en Campingmening bekijken worden campings hoofdzakelijk beoordeeld op de mate waarin de camping investeert in zaken die bijna niets meer met kamperen te maken hebben.
 Voor pubers moet een camping minstens een disco hebben, want stel je voor dat je even 500 meter naar de disco in het dorpje moet lopen. Kleinere kinderen verwachten op zijn minst een compleet overdekt zwemparadijs, we willen dat er ieder jaar een nieuw hypermodern toiletgebouw wordt gebouwd, klimhallen, spelhallen, fitnesshallen, bowlingbanen, internetplekken, horecapleinen, knuffelmuren, het kan niet op. Afgelopen zomer hadden wij in Duitsland onbedoeld op een camping met mozaieken, palmbomen en achtergrondmuziek in de toiletten….
We hebben het toch nog steeds over KAMPEREN ? Kamperen, zoals Wikipedia zo mooi zegt: "Kamperen is een vorm van openluchtrecreatie waarbij men in een tent, caravan, camper, tenthuisje of ander relatief eenvoudige recreatiewoning op een buitenterrein verblijft meestal één of meerdere nachten. Er zijn speciaal daarvoor ingerichte locaties: campings.
Bij kamperen neemt men genoegen met relatief weinig luxe, vaak met de bedoeling om van de natuur te genieten en tot rust te komen. "
We herhalen het nog even voor de zekerheid: "Bij kamperen neemt men genoegen met relatief weinig luxe".
Het zijn niet alleen de nieuwe belastingmaatregelen die de campings parten spelen, het zijn vooral ook de kampeerders die van de campings verwachten dat ze die enorme investeringen moeten doen om het die tot op het bot verwende kampeerder naar de zin te maken! Natuurlijk is een net en fris toiletgebouw prettig, maar er zijn grenzen…
Laten we de campinghouder dus asjeblieft een keertje vergeven dat zijn toiletgebouw niet helemaal up-to-date is, zolang hij het maar voldoende schoon houdt en de defecten tijdig herstelt, en heb begrip voor hem als hij die grote investering voor dat gigantische hypermoderne multimediale zwemparadijs nog een jaartje uitstelt (of afstelt), omdat hij nog zo veel andere investeringen moet afbetalen.
Voor de goede orde nog even het persbericht van de RECRON:
"Recreatiesector vraagt massaal uitstel van aangifte belasting"
De leden van RECRON, de brancheorganisatie van recreatieondernemers, vragen massaal uitstel aan de inspecteurs van belasting voor hun aangifte van de vennootschapsbelasting respectievelijk inkomstenbelasting.
De redenen voor deze massale actie liggen in de grote financiële consequenties die samenhangen met de wijziging van de afschrijvingsregels op gebouwen. Die wijziging is al per 1 januari 2007 ingegaan bij de tariefsverlaging van de vennootschapsbelasting. Nu bij het voorbereiden van de belastingaangifte over 2007 wordt volop duidelijk waar RECRON al voor dat tijdstip voor waarschuwde.
Ondernemers in de recreatiesector, voor hun omzet sterk afhankelijk van onroerend goed, moeten meer belasting betalen, zien hun investeringscapaciteit fors teruglopen en komen in de problemen bij afgesproken aflossingsverplichtingen op afgesloten leningen. Voor vele ondernemers lijkt het einde in zicht, omdat zij de mogelijkheid niet meer hebben om te beantwoorden aan wat de markt van hen vraagt.
Met de massale uitstelactie willen recreatieondernemers en RECRON bereiken dat er politieke aandacht komt voor dit probleem en dat er oplossingen voor de sector worden gecreëerd.
Voor de recreatiesector, die sterk gericht is op en afhankelijk is van productvernieuwing en innovatie, is de sterke terugloop van de investeringscapaciteit een grote bedreiging voor de toekomst van de sector.
De gast stelt voortdurend nieuwe eisen aan product en kwaliteit van dienstverlening en vraagt steeds om nieuwe elementen, ervaringen en beleving op recreatiebedrijven. Dat stelt recreatieondernemers voor de opgave om voortdurend te investeren en te innoveren.
Door de wijziging op de afschrijvingsregels van gebouwen dreigt die mogelijkheid ontnomen te worden. De nieuwe afschrijvingsregels houden in dat gebouwen niet meer volledig mogen worden afgeschreven, doch slechts tot 50 procent van de WOZ-waarde en in sommige gevallen zelfs helemaal niet meer.
RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, streeft naar een optimaal ondernemersklimaat in de recreatiebranche en behartigt de collectieve en individuele belangen van de leden. De brancheorganisatie vertegenwoordigt ongeveer 1.900 recreatiebedrijven. Hieronder vallen kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommodaties, dagattracties, buitensportbedrijven, zwembaden en sauna’s.

Like dit artikel
Tweet dit artikel