S-U

safariSafari

De Safari hefdakcaravans worden gemaakt in Pinetown Zuid-Afrika. In 1994 worden deze door MPH Recreatie in Nederland geïmporteerd en een jaar later ook in Duitsland.

De producent is Jurgens, die sinds 1952 actief is in Zuid-Afrika. Daarvoor, vanaf 1938, is hij in Nederland actief met een paardencaravan. Sinds 1973 bevat Jurgens ook camperproductie. Jurgens maakte deel uit van CI Caravans International. De voormalige CI fabriek is van 1963 tot 1990 operationeel geweest.

In maart 2007 heeft Imperial Holdings Ltd. 80 procent van de aandelen Jurgens overgenomen. Sinds 1989 is Jurgens voor 63 procent in handen van de Michel Delport Trust. Jurgens produceert caravans onder de merken: Jurgens, Jurgens Safari, Sprite en Gypsey en campers onder de WJ naam. De in Nederland bekende Xplorer en Orix terreincaravans komen uit de huidige Safarirange.

 

saurium

Saurium

Armindo Freitas Carregado wordt in 1982 in Portugal opgericht. In 1985 start de productie van tentdoek die het jaar daarop wordt uitgebreid met slaapzakken, aanhangwagens en kampeertoebehoren. In 2005 begint de bouw van caravans die vanaf 2007 geëxporteerd worden. Het bedrijf maakt na 2010 geen caravans meer.

 

Sävsjö

Zie Merkenoverzicht: Polar/Solifer

 

sealander

Sealander

Een in 2012 op de markt gebrachte caravan waarmee je ook op het water uit de voeten kan. Fabrikant: Sealander GmbH uit Kiel.

 

Shadowline

Zie merkenoverzicht: Elddis

 

Sky

Zie merkenoverzicht: Pluma

 

Smalandia

Smalandia caravans worden in 1985 geïntroduceerd en zijn afgeleid van de Zweedse Sprite caravans. Ze worden tot 1990 door Sävsjö geproduceerd.

 

smvSMV

Sörby Mekaniska Verkstad (SMV, Zweden) is opgericht in 1936 en voortgekomen uit een smidse uit 1922. Het bedrijf begint in 1949 met de productie van een ‘cultcaravan’. In 1956 verandert de bedrijfsnaam in Verkstads AB Essemve. In 1964 wordt het grootste productie-aantal van 800 per jaar bereikt.

Op 1 januari 1973 krijgt SMV nieuwe eigenaren. Op 10 maart 1988 gaat het bedrijf failliet terwijl de productie onverminderd doorgaat. Erik Karlsson, een voormalige medewerker, koopt het bedrijf en doopt het om in SMV Husvagnar AB. Hij gaat met dertig werknemers verder.

Op 15 februari 1984 volgt een herstructurering naar Nya SMV AB. Op 29 mei 1985 gaat SMV opnieuw failliet en op een veiling koopt voormalige medewerker Raimo Tunsved de productie-apparatuur en merknaam op. De nieuwe naam is SMV Husvagnar. Doorstart in 1987 met vijf man personeel. Het bedrijf maakt nog steeds drie verschillende type caravans waarbij Nederland een belangrijke klant is.

 

soliferSolifer

Zie merkenoverzicht: Solifer/Polar

30_Logos-Sprite-3D-Logo-[RGB] Sprite

Zie merkenoverzicht: Sprite

 

Stealth

Zie merkenoverzicht: Dunsterhouse

sterling Sterling

Zie merkenoverzicht: Swift

 

sterckeman

Sterckeman

Zie merkenoverzicht: Trigano

 

stuker

Stuker

Het Zwitserse Stuker Reisemobile start in 1982 als carrosseriebedrijf. In 1990 bouwt men het eerste voertuig naar wensen van de klant en dat zal men blijven doen aangaande campers, caravans, uitschuifcaravans en speciale voertuigen. Seriematig maakt men een ’teardrop’ caravan, genaamd Chico, welke te trekken is door een trike of de kleinste auto. Volgens de fabrikant één van de kleinste uitvoeringen op de wereld. Daarnaast maakt men een nog kleinere teardrop die getrokken kan worden door een fiets of een elektrische fiets; deze uitvoering is genaamd  Flyer, vernoemd naar de ook in Nederland bekende Zwitserse fabrikant van E-Bikes.

flyer

Daarnaast maakt men een nog kleinere teardrop die getrokken kan worden door een fiets of een elektrische fiets. Deze uitvoering heet Flyer, vernoemd naar de Zwitserse fabrikant van E-Bikes, ook in Nederland bekend.

 

sunlight

Sunlight

In juli 2005 stichten Hymer AG en Dethleffs GmbH & Co KG samen een nieuwe onderneming: Capron GmbH. (Caravan Produktion Neustadt). In oktober van dat jaar worden de gebouwen van een voormalige landbouw-machinefabriek in Neustadt/Sachen gekocht en in november 2006 start de productie van campers en in februari 2007 die van caravans. Hymer brengt zijn modellen onder de naam Carado uit en Dethleffs onder de naam Sunlight. Reeds in februari 2011 loopt het tienduizendste voertuig van de band en op 20 april 2012 de vijftienduizendste. Bij Capron worden tussen 2009 en 2012 ook de caravans van Ixus gebouwd.

sunroller

Sun Roller

Zie merkenoverzicht: Adria

swift Swift

Zie merkenoverzicht: Swift

 

tabbert

Tabbert

Zie merkenoverzicht: Tabbert

 

tango

Tango

De Duitse autotoebehoren keten ATO (265 filialen) voerde tussen 1999 en 2004 en caravan onder het merk Tango, gebaseerd op de Knaus Sport & Fun, geproduceerd in de Hongaarse Knaus fabriek.

tecTEC

Zie merkenoverzicht: TEC

Tirus Caravan Group

Zie merken overzicht Tirus Caravan Group

travel_and_camp

Travel and Camp

Teardrop caravan, is in 2011/12 op de Nederlandse markt gebracht door Twentse Ros. Producent is Wolder uit Spanje, die ook de Fly leverde. Zie ook: Wolder.

Teardrop

Teardrop caravan, in 2011/12 op de Nederlandse markt gebracht door Twentse Ros,  Producent Wolder Spanje, die ook de Fly leverde.

 

Tuset

In 1956 door Pedro Martinez Aznar gestarte productie van caravans in de Tuset Straat te Barcelona. Start m.b.v. Dique Fr. In de jaren zestig grootste Spaanse fabrikant.

 

tripbuddy

TripBuddy

Ma wilde niet in een tent, de kinderen niet in een caravan en daarom ontwierp Bill Davis een dubbelasser tenttrailer/teardrop caravan in 2012, genaamd TripBuddy (GB).

 

triganoTrigano

Zie merkenoverzicht: Trigano

 

Travelsleeper

Een door de Nederlandse dealerorganisatie Campoworld op de markt gebrachte caravan gebaseerd op de Dethleffs Tourist Light. De caravans (en campers) waren tussen 2005 en 2007 beschikbaar.

 

Ulmer

Georg Ulmer uit Schorndorf (D) start in 2006 met de productie van een 4×4 Offroad (opklap-) caravan. Het merk verdwijnt in 2010.

Like dit artikel
Tweet dit artikel