Caravanverkoop in de lift; campers naar recordhoogte

kampeerzaken.nlZou Nederland het kamperen weer helemaal ontdekt hebben? Uit de laatste cijfers van BOVAG blijkt in ieder geval dat de caravan- en campermarkt dit jaar een uitstekende start heeft gemaakt.

 

De registraties van nieuwe caravans stijgt in januari met 3,7% ten opzichte januari 2007. Voor campers laat de afgelopen maand zelfs een plus van maar liefst 22% zien vergeleken met januari 2007.


 

“De groeiende verkopen schrijven we toe aan een verbeterd consumenten-vertrouwen en aan toegenomen interesse bij een wat jonger koperspubliek”, stelt Hans Louwers, secretaris van de BOVAG Caravan- & Camperbedrijven. “Dat laatste blijkt uit eigentijdse, soms compacte, vormgeving en caravans die alle faciliteiten bieden aan jonge gezinnen, zoals ruime slaapgelegenheid met bijvoorbeeld stapelbedden.”

 

Wereldkampioen

De verkoop van nieuwe caravans in de periode 2005-2007 was teleurstellend. Zo vonden slechts 14.500 caravans in 2007 een koper, wat een stevige daling betekent in vergelijking met het verkooptopjaar 2004 (21.000 verkochte caravans). De verkoopstijging in januari 2008 is dus een duidelijke trendbreuk.

 

Overigens moet uit de voorgaande verkoopjaren niet het misverstand ontstaan dat de caravan de afgelopen jaren minder populair zou zijn geworden in Nederland. Niets is minder waar, want het totale aantal caravans is door de jaren steeds gegroeid. Naar inmiddels bijna 500.000 stuks, waarmee Nederland zich met recht ‘wereldkampioen caravannen’ noemen.

 

Vervijfvoudigd

De verkoop van campers vertoonde ook de afgelopen jaren al een stijgende lijn. Jaarlijks namen de verkopen van nieuwe kampeerauto’s met zo’n 13% toe, maar de eerste maand van 2008 laat een groeispurt zien van ruim 22%. “Eenzelfde ontwikkeling hebben we in het verleden gezien in Duitsland, waar de camper-verkoop uiteindelijk vervijfvoudigde in minder dan tien jaar tijd”, besluit Louwers.

Like dit artikel
Tweet dit artikel