Caravan Salon 2020: minder bezoekers maar bijzonder succesvol

Caravan Salon 2020

Caravan Salon 2020: minder bezoekers maar bijzonder succesvol

De Caravan Salon Düsseldorf zit er weer op. De 2020-editie trok 107.000 bezoekers. Uiteraard veel minder dan vorig jaar, toen er nog 268.000 werden verwelkomd.

Ondanks dat veel lagere bezoekersaantal kijkt de beursorganisatie met grote tevredenheid terug. Er waren geen hygiënische incidenten en er zijn tot nu toe geen infecties bekend. De exposanten melden zeer goede verkoopresultaten en zijn dan ook zeer tevreden.

Ondanks de beperktere omvang van de editie van dit jaar, blijft de Caravan Salon de grootste kampeerbeurs. Ondanks de corona-pandemie was er een plan opgezet waarbij er maar iets minder bezoekers dan normaal konden komen. Er was een uitgekiend hygiëneconcept en de tickets konden alleen online worden geboekt. Er waren per dag 20.000 tickets per dag beschikbaar, in totaal dus 200.000. Dat aantal is dus bij lange na niet gehaald. Met een tentoonstellingsruimte van 200.000 vierkante meter zou elke bezoeker al aanzienlijk meer ruimte hebben gehad dan nodig was geweest, maar dat werd nu dus veel meer.

Meer omzet ondanks lagere bezoekersaantallen

Ondanks het feit dat het geplande bezoekersaantal niet gehaald is, beschouwen de organisatoren en exposanten de beurs als een succes. Er waren geanimeerde gesprekken met geïnteresseerde bezoekers, en er werden ook meer verkopen geregistreerd. “Dit aantal bezoekers is een zeer goed resultaat onder de gegeven omstandigheden. Het feit dat er onder de beursbezoekers een bijzonder groot aantal nieuwkomers was en dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers aanzienlijk is gedaald, toont aan dat we op dit moment een instroom van nieuwe klanten hebben. Het succes van het evenement wordt natuurlijk vooral afgemeten aan het aantal verkopen. Die waren zelfs nog hoger dan in het recordjaar daarvoor”, zegt Hermann Pfaff, voorzitter van de CIVD-branchevereniging.

De Caravan Salon als testcase

Naast het succes van de beurs heeft de Caravan Salon ook een pioniersfunctie vervuld. Het zonder risico voor bezoekers en exposanten organiseren van beurzen onder de gegeven omstandigheden was de vraag die niet alom gesteld wordt. Ook standbouwers, cateraars en evenementenbureaus volgden het verloop van de Caravan Salon in Düsseldorf met grote belangstelling. Terwijl sommigen vooraf spraken over “dansen op een vulkaan”, vertrouwden anderen op het grondige hygiëneconcept en het verantwoordelijkheidsgevoel van de bezoekers. Beide lijken te hebben bijgedragen aan het goede verloop van het evenement. Ook werd hierdoor het nut van de annulering door een aantal exposanten in twijfel getrokken. De Hymer Groep met zijn 13 merkenging bijvoorbeeld niet naar Düsseldorf, evenmin als Pössl, VW, Mercedes, Ford, PSA en Concorde.

Uitsluitend positieve reacties

De toegenomen vraag naar laaggeprijsde instapvoertuigen kan duidelijk worden gezien als een trend in het aankoopgedrag. “Het instapmodel Forster was dit jaar vooral in trek bij de beduidend jongere bezoekers van de beurs, vooral bij de betaalbare buscampers onder de 35.000 euro”, aldus Holger Siebert, directeur van Eura Mobil en Trigano Duitsland.

“Als een van de mooiste en op dit moment veiligste vakantievormen heeft caravanning een enorm potentieel. Dit heeft de beurs duidelijk laten zien”, zegt verkoopdirecteur Gerd Adamietzki van Knaus-Tabbert. “We zijn erg blij dat de beurs in Düsseldorf heeft kunnen plaatsvinden. Hij bood ons de perfecte setting om onze groeicijfers opnieuw te verhogen en heeft een signaalwerking voor andere beurzen.”

Bernd Wuschack, bedrijfsleider van de Carthago Group: “Het publiek was zeer gedisciplineerd en attent. Ons speciaal ontwikkelde beursconcept met aparte vergadereilanden werd zeer positief ontvangen en ook het hygiëneconcept van de Messe Düsseldorf was succesvol”.

Hygiënemaatregelen

De organisatoren hebben hard gewerkt om de hygiënemaatregelen effectief uit te voeren. Voor en in de hallen werden 1600 steles met desinfectiedispensers opgesteld. Meer dan 600 gezondheidsfunctionarissen van “Protaction” zorgden ervoor dat er geen groepen werden gevormd en dat de eenrichtingsvoorschriften tussen de stands werden nageleefd. Ze zorgden er ook voor dat niet meer dan twee bezoekers van één huishouden de tentoongestelde campers en caravans van binnenuit mochten bekijken. De ramen en dakluiken van de voertuigen waren de hele tijd open, net als de grote haldeuren, om de ventilatiesystemen te ondersteunen.

Caravan Salon 2021

Uiteraard is de datum voor de volgende (60e) Caravan Salon al vastgesteld. Deze vindt plaats van 27 augustus tot 5 september 2021.

Foto: Messe Düsseldorf/Constanze Tillmann

Like dit artikel
Tweet dit artikel