Caravan Salon Düsseldorf staat voorlopig nog gewoon op de planning

Caravan Salon Düsseldorf foto: Messe Düsseldorf/ctillmann

Caravan Salon Düsseldorf staat voorlopig nog gewoon op de planning

Reisverboden, gesloten campings, fabriekssluitingen en nog veel meer. Het coronavirus slaat in alle hevigheid toe. Niet het kamperen in het voorjaar wordt erdoor beïnvloed, we mogen ook wel wat vraagtekens bij onze zomervakantie gaan stellen.

Niemand kan precies voorspellen wanneer we ons gewone leventje weer een beetje op kunnen pakken. De meeste schattingen geven aan dat we “tegen de zomer” voorzichtig ons normale leventje kunnen oppakken. De organisatie van de Caravan Salon Düsseldorf hoopt dat ook.

De grootste caravan- en campertentoonstelling ter wereld vindt aan het eind van de zomer plaats, van 29 augustus tot en met 6 september. We mogen er inderdaad van uitgaan dat we dan heel wat minder last van het coronavirus hebben. Maar of het verstandig is om een groot evenement, dat door meer dan een kwart miljoen bezoekers uit ruim 70 landen wordt bezocht, dat is nog maar de vraag. Evengoed is de organisatie gematigd optimistisch en geeft aan dat de beurs nog gewoon op de agenda staat en dat de organisatie teen die tijd met de autoriteiten overlegt wat er wel en niet verantwoordelijk en mogelijk is.

Branche behoorlijk getroffen

Dit vertelt Daniel Onggowinarso, manager van het “Caravaning Industrie Verband Deutschland” (verbond van Duitse caravan- en camperproductenten) dat de beurs in Düsseldorf organiseert. Hij vertelt in hetzelfde interview met Michael Kirchberger van het Duitse Auto-Medienportal hoe de kampeerbranche door de coronacrisis wordt getroffen. De branche wordt behoorlijk getroffen door de crisis, en op meerdere fronten. Zowel de producenten en toeleveranciers, omdat die de productie in veel gevallen stil moeten leggen maar ook de campings, verhuurders en andere recreatieve en toeristische organisaties worden erdoor getroffen.

Meeste fabrieken dicht of op laag pitje

Volgens Daniel Onggowinarso hebben de meeste Duitse camper- en caravanfabrikanten hun productie stil moeten leggen. Dat kan zijn omdat de werkzaamheden niet zonder besmettingsgevaar kunnen worden uitgevoerd, omdat een deel van de werknemers ziek is of geen kinderopvang heeft of omdat er simpelweg geen materialen en onderdelen worden aangevoerd. Onggowinarso verwacht dat er de komende dagen nog meer fabrieken het werk stil zullen leggen.

Verkoop in veel landen verboden

Afhankelijk van het land is ook de verkoop van recreatievoertuigen niet meer mogelijk. In Nederland zijn de meeste winkels nog open en kun je – vaak op afspraak – de voertuigen nog in de showroom bezichtigen. In veel andere landen zijn alleen nog de levensmiddelenwinkels en apotheken geopend.

Aflevering meestal wel mogelijk

De aflevering van de recreatievoertuigen – mits beschikbaar – gaat in Nederland nog bijna overal gewoon door. In de landen waar de winkels gesloten zijn, bevindt het afleveren van een voertuig zich in een grijs gebied. Er is hierbij nagenoeg geen advies of ander menselijk contact genodigd zodat dit wel toegelaten wordt, zolang de regels omtrent social distancing maar in acht worden genomen. Dit standpunt wordt volgens Onggowinarso gedeeld door vertegenwoordigers uit de Duitse automobielbranche en is ook overlegd met de regering van de bondsstaat Nedersaksen. Ook onderhoudswerkzaamheden zijn in Duitsland, net als bij ons, nog gewoon toegestaan.

Welke impact heeft de pandemie voor de toekomst?

Volgens Onggowinarso heeft de branche een aantal uitzonderlijk goede jaren achter de rug. Kamperen is de laatste jaren aan populariteit gestegen. De coronacrisis verandert daar niets aan. De orderboeken van de meeste producenten zijn de komende maanden nog goed gevuld. De aankoop van een caravan of camper is investering waar mensen vele jaren plezier van hebben. Het is voor veel mensen een droom waar ze al lange tijd naar uitkijken. Zo’n beslissing wordt door de pandemie weliswaar uitgesteld maar niet zomaar teruggedraaid. Onggowinarso gaat daarom alleen uit van een tijdelijke daling en niet van een trendbreuk.

Caravan Salon gewoon op de planning

De Caravan Salon staat volgens Daniel Onggowinarso nog gewoon op de planning. Er is geen reden om de beurs uit te stellen of te annuleren. De Messe Düsseldorf en de CIVD zullen tijdig overleggen met de diverse autoriteiten over de actuele situatie en op grond daarvan een beslissing nemen.

foto: Messe Düsseldorf/ctillmann

Like dit artikel
Tweet dit artikel