Caravan Salon Düsseldorf uitgesteld tot 5 september

Caravan Salon Düsseldorf 2020: 5-13 september 2020

Caravan Salon Düsseldorf uitgesteld tot 5 september

Eindelijk is de kogel door de kerk. We volgden de website van de Caravan Salon al enige tijd nauwgezet. Deze beurs was namelijk gepland in een periode dat grote evenementen in Duitsland niet zijn toegestaan.

Gisteren werd bekendgemaakt dat de Caravan Salon is uitgesteld van eind augustus naar begin september. Een klein verschil, maar op die manier valt de beurs – voor zover dat nu al te zeggen is – buiten de periode waarin grootschalige evenementen verboden zijn.

Van 5 tot en met 13 september

De Duitse bondsregering heeft – evenals die van de deelstaat – grote evenementen in principe verboden tot 31 augustus 2020. Dit heeft dus ook gevolgen voor de Caravan Salon 2020, die op 28 augustus zou beginnen. De Messe Düsseldorf heeft samen met het ‘Caravaning Industrie Verband’ (CIVD) besloten om de start van de beurs een week uit te stellen. De Caravan Salon opent zijn deuren dit jaar dus van 5 tot 13 september. Op 4 september is de beurs overigens geopend voor de pers en zakelijke bezoekers.

Veiligheidsmaatregelen

Uiteraard zal de gezondheid en hygiëne voorop staan en zullen er dus volop maatregelen op dat gebied worden genomen. De Messe Düsseldorf onderzoekt daarom ook aanpassingen aan het concept. Dit zal nodig kunnen zijn om de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen voor het houden van een vrijetijdsbeurs met toegang voor een groot publiek te kunnen doorvoeren. Dat geldt ook voor het leven buiten de beurs. Op P1, waar duizenden exposanten en bezoekers overnachten in hun campers en caravans, zullen ongetwijfeld ook de nodige beperkingen gelden.

Werner M. Dornscheidt, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Messe Düsseldorf: “De veiligheid en gezondheid van onze bezoekers, exposanten en medewerkers blijven uiteraard de hoogste prioriteit hebben op het komende evenement. In samenwerking met de CIVD zullen passende voorzorgsmaatregelen worden ontwikkeld en genomen. Zoals gebruikelijk wordt in het Düsseldorfse beurscomplex een hoog niveau van hygiëne en goede medische zorg geboden. We volgen de huidige ontwikkelingen op de voet en staan in direct contact met de autoriteiten. Dit zorgt ervoor dat eventuele nieuwe bevindingen snel kunnen worden uitgewisseld en maatregelen kunnen worden aangepast.”

Merkwaardige beslissing

Maar ook met flinke aanpassingen is het merkwaardig dat de Caravan Salon niet werd geannuleerd. Zo is de IAA Bedrijfsvoertuigen (in september) wel geannuleerd, evenals talloze andere grote evenementen. Veel experts uit de evenementenbranche pleiten dat alle grote evenementen voorlopig geannuleerd moeten worden.

Kwetsbare doelgroep

Wie wel eens in het weekend op de caravan Salon is geweest, zal begrijpen dat het toch ontzettend moeilijk moet zijn om de minimumafstand in acht te kunnen nemen. Juist de senioren – de grootste risicogroep in de huidige coronapandemie – is ook de voornaamste kopersgroep. Enerzijds zou je mogen verwachten dat de beursorganisatie op grond van haar zorgplicht geen grootschalig evenement voor deze risicogroep organiseert.

Reisbeperkingen

Ook komen de exposanten en bezoekers van deze internationale beurs doorgaans (al zal dat dit jaar ongetwijfeld anders zijn) uit het buitenland, zelfs van over de hele wereld. Je kunt je ten eerste afvragen in hoeverre het verantwoord is om een beurs met een dergelijk internationaal karakter te organiseren. Mara het is in ieder geval uiterst onzeker in hoeverre de eventuele reisbeperkingen (en/of een 14-daagse quarantaine voor internationale reizigers) het internationale karakter van de beurs aantasten. Het is nog niet te voorspellen of die reisbeperkingen tegen die tijd zijn opgeheven, en in welke mate. Dat er een aantal internationale bezoekers niet kan komen, is tot daaraan toe. Maar het zou toch wat zijn als bijvoorbeeld alle Franse en Italiaanse exposanten verstek moeten laten gaan.

Economisch belang

Het door laten gaan van de beurs heeft natuurlijk te maken met het economisch belang van de Caravan Salon. De belangrijke rol van de Düsseldorfse beurs als platform voor de gehele industrie wordt benadrukt door de CIVD: “De Caravan Salon is niet alleen de grootste openbare vakbeurs voor vrijetijdsvoertuigen en -accessoires ter wereld, maar ook het belangrijkste B2B-evenement voor de caravanningindustrie”, zegt Daniel Onggowinarso, algemeen directeur van de CIVD.

Nieuwe datum geeft grootst mogelijke planningszekerheid

In ieder geval zegt de organisatie dat de beslissing is genomen op basis van de huidige stand van de kennis. Ook vermeld de organisatie dat de beslissing kan worden aangepast om rekening te houden met de dynamiek en de onvoorspelbaarheid van de coronapandemie en de maatregelen die door de federale en deelstaatregeringen worden genomen om de pandemie te bestrijden.

Dornscheidt bedankte alle partners voor hun goede samenwerking in deze bijzondere situatie: “In nauw overleg met de Caravaning Industry Association, grote exposanten en vele andere partners konden we het eens worden over de nieuwe datum. We zijn blij dat dit gezamenlijke besluit alle betrokken partijen de grootst mogelijke planningszekerheid biedt. Natuurlijk staan we ook in nauw contact met het hotelwezen en alle industrieën en ambachten die te maken hebben met het uitstel om haalbare oplossingen te vinden”, zegt Dornscheidt.

Foto: © Messe Düsseldorf, Constanze Tillmann

Like dit artikel
Tweet dit artikel