Caravan van de toekomst: de Caravisio

Linkerzijde CaravisioDÜSSELDORF – Op de Caravan Salon in het Duitse Düsseldorf heeft caravanmerk Knaus een nieuw concept geïntroduceerd: de Caravisio.

Het merk wil met dit vernieuwende staaltje techniek laten zien wat de toekomst van caravans zou kunnen zijn. Op het eerste gezicht ziet die toekomst er om door een ringetje te halen uit.

Want de Caravisio laat iedereen versteld staan. Er langs lopen zonder een moment stil te staan lijkt uitgesloten. Vergeleken bij de meeste caravans op de beurs ziet deze er super strak uit. Na intensieve analyse in een windtunnel is de gestroomlijnde basis ontstaan. De aerodynamica van de caravan en de optische schoonheid zien er subliem uit. Mooie ronde hoeken, lage as en bijzondere ramen. De voorkant doet een beetje denken aan het vizier van een motorhelm die dichtgeklapt is. Open kan dit raam waarschijnlijk niet, maar dat is ook niet nodig. Want de achterzijde van deze caravan kan dat wel, en hoe!

Veranda met open deurVeranda

Met een druk op de knop verander je de achterkant in een balkon, waarop Romeo en Julia nog jaloers op zouden zijn. Druk je nog een keer op de knop, dan verdwijnt ook dit balkon en ontvouwt zich een veranda waar met gemak een tafel en vier stoelen op zouden passen. De gehele binnenvloer (incluis verandavloer) is bedekt met prachtig donkerbruin parket met daarin een mooie groef. De kleur van de groef is in lijn met het lichte eiken van de kasten binnen.

De caravan heeft ‘gewoon’ een deur aan de zijkant. Als de veranda is uitgevouwen, is er echter nog een manier om de caravan binnen te komen. Een schuifdeur van melkkleurig glas laat de bewoner binnen. Deze deur geeft de caravan niet alleen een luxe uitstraling, hij kan ook gebruikt worden als projectiescherm voor de geïntegreerde full-HD beamer. Indien gewenst kan de beamer gespiegeld worden, zodat op zwoele avonden de eigenaren samen met de campingburen buiten hun stoeltjes kunnen opstellen om film te kijken.

Balkon met zonneschermInnovaties

Naast de veranda en het grandioze uiterlijk van de Caravisio, zijn er in het interieur ook talloze innovaties verwerkt. De eenpersoonsbedden zijn bijvoorbeeld zo gevormd, dat ze een groot tweepersoonsbed kunnen worden als er een extra stuk matras tussen wordt geplaatst. De zitgroep kan met het grootste gemak worden veranderd van een comfortabele loungebank tot een moderne werkkamer. Alle kussens zijn met luchtdruk te vormen tot de meest lekker zittende ergonomische positie. Laptops en tabletcomputers kunnen worden aangesloten aan de infrastructuur van de caravan en zijn zo altijd opgeladen.

Veranda met gesloten deurDe vernieuwing zit hem niet zozeer in de assen die door middel van luchtdruk de hele caravan tot op grondniveau kunnen laten dalen. Nee, het gaat erom dat deze handeling via een app op de smartphone bediend kan worden. Zelf de deuren van de caravan kunnen op slot gezet worden met de app. Een vingerafdruk scanner zorgt ervoor dat vreemden niet binnen kunnen komen. Andere elektronische snufjes zijn onder meer de geïntegreerde oplaadsystemen voor e-bikes en het integrale airconditioning systeem.

Knaus heeft bijna twee jaar aan de Caravisio gewerkt voordat ie klaar was om te laten zien. Het resultaat mag er zijn. Maar zoals wel vaker: er zijn (nog) geen plannen de caravan ook daadwerkelijk te gaan produceren. Knaus wil met dit concept vooral de interesse voor kamperen opwekken bij groepen mensen die normaal gesproken niet staan te popelen zich te laten onderdompelen in het ‘kampeergebeuren’. Of Knaus daarin geslaagd is met dit concept zal de toekomst uit gaan wijzen. Maar ze tonen zeker lef en durven en tikkeltje brutaal te zijn. En zoals het spreekwoord zegt heeft een brutaal mens de halve wereld…

achterzijde CaravisioIMG_9272

Like dit artikel
Tweet dit artikel