Caravan van het verleden: Volkswagen Kever caravan

VW kever caravan 1EMDEN – Het seizoen waarin de nieuwste modellen caravans worden geïntroduceerd, is aangebroken. Op de Caravan Salon in Düsseldorf konden we zelfs een kijkje nemen in de wat verdere toekomst.

Maar hoe was het eigenlijk is het verleden? In de archieven van veertig jaar geleden vonden wij een caravan, die op dat moment het toekomstperspectief moest gaan veranderen.

VW kever caravan 2In 1974 waren de vooruitzichten van de VW Kever caravan wellicht ongeveer gelijk aan die van de Caravisio nu. Wat je je bij deze archiefbeelden afvraagt, is of de caravan van de toekomst in feite niet allang is uitgevonden. Deze zogenoemde vijfde wiel caravan is afgestemd op de aerodynamische vormgeving van de Volkswagen Kever. Het voertuig kan 360° draaien, waardoor een wendbaarheid ontstaat, die in die tijd nog niet eerder was vertoond. In de tijd dat caravanmovers nog niet bestonden, was dit er waarschijnlijk een voorloper van.

VW kever caravan 3De kogelkoppeling bevindt zich op het dak van de auto. Het verbind de auto met de caravan via een lichtgewicht constructie op het middelpunt. Het gewicht van de caravan wordt op deze manier gelijkmatig verdeeld over alle vier de wielen van de Kever. De caravan zelf bevat een complete badkamer, keuken en kastruimte en volgens de fabrikant voldoende ruimte voor vier volwassenen of twee volwassenen en drie kinderen.

Hoe het vergaan is met deze voormalige ‘caravan van de toekomst’, is onduidelijk. In de archieven van Volkswagen zal vast wel wat vermeld staan, maar aangezien in 1978 de laatste in Duitsland geproduceerde Volkswagen Kever uit de fabriek in het stadje Emden rolde, weten waarschijnlijk alleen de mensen die hem zelf ontwikkelden hoe het is vergaan met deze caravan.

Wat vind jij van de Volkswagen Kever caravan uit 1974? Is het een juweeltje of slechts een schim uit het verleden? Bekijk hieronder de video en geef je mening daaronder.

Like dit artikel
Tweet dit artikel