Meer campers verkocht, verkoop caravans klimt uit dal

kampeerzaken.nlApril was een topmaand voor de verkopers van caravans en campers, veel merken registreerden in de maand april bijna net zo veel nieuwe caravans of campers als in de afgelopen 3 maanden. De tendens van de afgelopen jaren zet zich nog voort: caravans gaan wat moeizamer, en campers wat makkelijker over de toonbank. Wel maken de caravanverkopen wat van hun achterstand goed.
Tot en met april werden in Nederland 5843 caravans geregistreerd tegen 6094 vorig jaar. Dit jaar kwamen t/m april maar liefst bijna 700 nieuwe campers de weg op tegen ruim 500 campers vorig jaar. De verkoop van campers ondervindt dit jaar en volgend jaar misschien zelfs nog een extra stimulans door de dreigende roet- en slurptaks in 2010.
Als we de cijfers doornemen zien we een aantal opvallende dingen.
 Campers
In Nederland zijn de verkochte campers voor een groot deel afkomstig uit het Hymer concern (Hymer, Dethleffs, Bürstner), dat niet alleen haar verkopen met maar liefst bijna 40% zag stijgen maar ook haar marktaandeel een paar procent zag stijgen tot bijna 37%. Vooral Hymer zelf draait bijzonder goed met en zag haar verkopen zelfs verdubbelen.
Maar ook de andere populaire merken zoals Adriatik en Rapido zagen hun verkopen flink stijgen. Chaussson, nummer 5 op de lijst, maakte een flinke inhaalslag nadat het aantal geregistreerde Chausson campers aanvankelijk was gedaald.
Caravans
De absolute nummer één Hobby, dat haar verkopen en haar marktaandeel behoorlijk zag dalen, registreerde dit jaar t/m april maar liefst 250 minder caravans als de eerste 4 maanden van 2007. Gelukkig maakt Fendt, het broertje van Hobby, dit nog een beetje goed door de eerste 4 maanden van dit jaar ruim 100 caravans méér te verkopen.
Ook bij de caravans doen de merken uit de Hymer groep (Dethleffs, Eriba, Bürstner en Hymer) het bijzonder goed door tot nu maar liefst 139 meer caravans op de markt te brengen dan vorig jaar.
Knaus, voorheen nummer twee in Nederland, verkocht de eerste vier maanden van dit jaar maar liefst 170 caravans minder en zakte qua marktaandeel naar de vierde plaats. De andere merken van het Knaus concern zoals Eifelland en Tabbert zagen de verkopen in april wel stijgen.
Van de ‘Belgische’ merken uit de failliete Tirus groep (Chateau, Home-Car, Beyerland en Delta caravans) werden, mede dankzij de veilingen uit de failliete boedel waardoor veel dealers nogal wat koopjes konden bemachtigen, de eerste vier maanden toch nog ruim 400 caravans geregistreerd. Samen zouden deze merken qua marktaandeel, net als vorig jaar, op de vierde plaats staan.
Van Kip en Avento Caravans werden aanzienlijk minder caravans geregistreerd. Beide merken zijn eind vorig jaar onder de naam Kip Nederland opnieuw opgestart. Mogelijk loopt de productie annex registratie door de opstartperikelen misschien nog wat achter op schema.
De meeste andere kleinere merken zoals TEC, Adria, LMC en Caravelair zagen hun verkopen behoorlijk tot zeer fors stijgen.
Voor de goede orde: het gaat om de aantallen geregistreerde caravans, die misschien al in augustus vorig jaar waren verkocht en nu pas worden uitgeleverd. Omdat veel fabrieken de bestelde caravans nu met vrachtwagens tegelijk uitleveren kunnen de aantallen enigszins een vertekend beeld geven. Zo werden er in de maand april 37 caravans meer dan april 2007 geregistreerd terwijl er tot en met april dus minder caravans werden geregistreerd.
Bron: BOVAG/VWE

Like dit artikel
Tweet dit artikel