Eén op de drie caravans rijdt te hard!

kampeerzaken.nlKampeerZaken.nl hield de afgelopen maanden een onderzoek onder haar bezoekers, waaraan 671 mensen hebben meegedaan. De resultaten komen goed overeen met de situatie zoals we die op de weg aantreffen: bijna één op de drie caravanbezitters rijdt al 100 kilometer per uur, terwijl dit in de meeste landen niet is toegestaan. Omdat hierbij, in tegenstelling tot het Duitse "Tempo 100" waar wél de nodige eisen worden gesteld aan zowel caravan als combinatie, geen enkele controle is op de technische staat en belading van de combinatie auto en caravan is er sprake van een zorgwekkende situatie.
 Veel Nederlandse caravans zijn namelijk matig onderhouden en over het algemeen zwaar beladen. Bij iedere politiecontrole worden mankementen als verouderde en te zachte banden, slecht functionerende remmen, lekke schokdempers, verkeerd gemonteerde of ontbrekende hulpkoppelingen veelvuldig geconstateerd.
Waar luxe accessoires zoals airco’s, caravanmovers, satellietschotels, magnetrons, boilers en extra accu’s het laadvermogen van een caravan tot een minimum beperken nemen we juist steeds meer spullen mee op vakantie waardoor het maximum toelaatbare gewicht van een caravan danig op de proef wordt gesteld.
Hoewel auto’s de laatste jaren weliswaar steeds zwaarder en stabieler zijn geworden, maakt het sterk toegenomen vermogen het tegenwoordig steeds makkelijker om de toegestane maximum snelheden fors te overschrijden.
KampeerZaken.nl roept caravanbezitters dan ook op om zich goed te realiseren dat het rijden met een caravan risico’s met zich mee brengt, en dat die risico’s alleen bij een hogere snelheid aanzienlijk groter zijn. Op slechte wegen of in heuvelachtig terrein kan een auto-caravan combinatie onverwacht in onbalans raken, vooral bij hogere snelheden is de kans dan klein dat zelfs een ervaren bestuurder de combinatie weer in het goede spoor kan krijgen.
De vraagstelling van het onderzoek luidde:
* Caravans 100 km/uur, gaat dat goed?
33%: ik rijd nu ook al 100 km/uur
22%: 100 km/uur toestaan voor alle aanhangers
15%: 100 km/uur toestaan voor goedgekeurde caravans
11%: 100 km/uur toestaan voor alle caravans
3%: 100 km/uur alleen bij nieuwere caravans toestaan
1%: 100 km/uur toestaan voor kleinere caravans
7%: 100km/uur liever niet toestaan
8%: 100 km/uur absoluut niet toestaan

Like dit artikel
Tweet dit artikel